Vägkyrka och musikaliska sommarkvällar

Det är ett säkert sommartecken när skylten ”Vägkyrka” vid S:t Petri syns ut mot Vedbyvägen. Ett annat sommartecken är ”Musik i sommarkväll” som arrangeras av Klippans Pastorat. Genom bland annat dessa evenemang öppnas kyrkorummen upp för alla, både för långväga besökare och semesterlediga skåningar. I år satsar man på extra mycket på variation och bredd vilket inbjuder till möjligheter för besökarna att uppleva flera av de vackra kyrkorna som ingår i Klippans Pastorat.

De fyra musikerna som jobbar i Klippans Pastorat har fått ta dela upp ”Musik i sommarkväll” och sammanlagt bjuds det på 11 tillfälle att njuta av olika sorters musik.
– På detta vis har vi fått en bredd som våra musiker själv fått skapa. Tidigare har varje församling själv haft hand om sina ”sommarkvällar” men i år valde vi att samordna det på detta sätt istället, säger kyrkoherde Pernilla Håkansdotter Olsson.
Alla pastoratets kyrkor är med och man har under åren provat att ha det på vardagar och på helger. I år har man valt att ha evenemanget på lördagskvällar.
– Det ger nog fler chansen att slippa stressa från jobb en vanlig vardagkväll för att hinna gå på ” Musik i Sommarkväll”, säger Anna Olsson som är informatör på Klippans Pastorat.
Det blir allt från barockmusik, reggae, lokala musiker och ”utomsocknes” som gästar pastoratet under sommaren och bjuder på musikupplevelser.
– Det ingår i kyrkans musikarv att kunna erbjuda olika sorters musikupplevelser. Svenska kyrkan är en av Sveriges största musikarrangörer och det är spännande att kunna visa hur vi förvaltar det arvet, fortsätter Anna.
Den 7 juni är det dags för årets första ”Musik i Sommarkväll” som går under namnet ”En svängig och somrig körmässa i folkton”. Då medverkar solisterna Stig Fogh Andersen och Maria Herrlin. Det blir härlig körsång med Petrikören, Bjuv Singers och folkmusiker under ledning av Ingrid Häggström.
– Det brukar komma många besökare och det är uppskattat. Det passar för hela familjen och i kyrkan är stora som små välkomna, säger Pernilla.

Vägkyrkan öppnar upp S:t Petri ännu mer

1966 byggdes S:t Petri kyrka efter design av arkitekten Sigurd Lewerentz. Det räknas som ett av hans stora mästerverk och folk från hela världen kommer för att beskåda den speciella kyrkan.
– Nästa år fyller S:t Petri 50 år och det kommer vi att fira stort! Bland annat ska vi göra en barnbok som handlar om en kyrkråtta som bor i kyrkan, fortsätter Pernilla som dagligen från sitt kontor i S:t Petri ser turister som kommer för att titta på kyrkan.
Populära S:t Petri blir extra tillgängligt under sommartid då den är en av många kyrkor som öppnas som Vägkyrka. Det innebär att det mellan den 21 juni och 5 juli finns värdar och guider på plats som kan berätta mer om kyrkan. Vägkyrkan är öppen 11.00 – 17.00. Det kommer finnas servering av fika och det är gudstjänst i Vägkyrkan den 21 juni kl 11.00, 28 juni kl 14.00 och söndagen den 5 juli kl 14.00. Den 23 juni och 30 juni kl 14.15 är det särskild visning av kyrkan.
Att S:t Petri är Vägkyrka innebär att vi under sommaren har vissa öppettider och varje dag klockan 14 är det andakt. Det genererar positiv publicitet av vår kyrka och Svenska kyrkan i helhet att kunna bjuda in besökare och semesterlediga Klippanbor. Det är spännande att möta nya människor, både de som kommer långväga ifrån och Klippanbor som vill besöka sin speciella kyrka, säger Pernilla.

Verksamheter för alla

Klippans Pastorat har ett högt medlemsantal. 73 % av Klippans kommuninvånare är medlemmar i Svenska kyrkan vilket är högre än rikssnittet på 65 %.
– Vi satsar på att nå alla grupper, från barn till äldre. Vi vill kunna erbjuda olika verksamheter som passar församlingens medlemmar, fortsätter Pernilla.
Under våren har det funnits vuxengrupper med inriktning på meditation, samtal och träning. Man hade även en mycket uppskattad retreatdag. För barn och familjer finns bland annat babysång, vuxen-barngrupper och musiklek. Ungdomsverksamheten är stor med ungdomsgrupper i Östra Ljungby, Ljungbyhed och Klippan.
– Vi har olika sorters gudstjänster. Gospel-mässor, gudstjänster med små och stora och vanliga söndagsgudstjänster finns i vårt program, säger Anna.
Lagom till sommaren står också dammen utanför S:t Petri färdig och välkomnar besökarna. Den har återställts till sitt ursprungliga skick.
Pernilla, Anna och Klippans Pastorat ser fram emot en härlig sommar med många nya besökare i församlingens kyrkor och vacker musik i sommarkvällarna.
Vi hälsar alla välkomna att komma och njuta av kyrkans stora utbud, både nu i sommar och framöver. Håll även utkik i vår tidning Prästkragen som delas ut till alla hushåll i Klippans kommun 4 gånger om året. Där står mycket om våra aktiviteter och evenemang, avslutar Pernilla.

Musik i sommarkväll

En svängig och somrig körmässa i folkton
7 juni i Vedby kyrka kl 17.00
”I välsignan och fröjd” musik: Hans Kennemark, text: Alf Hambe. SoliSter: Stig Fogh Andersen, tenor och Maria Herrlin, sopran. Petrikören, Bjuv Singers och härliga folkmusiker under ledning av Ingrid HäggStröm. Officiant: Pernilla Håkansdotter Olsson. Kom och fira en dansant mässa med härlig musik!

Musikal & visa med Lina och Linus
13 juni i Källna kyrka kl 18.00
Lina Carlsson och Linus Borg bjuder på finstämda sånger, bl a från musikalens värld, med Anna Hiltunens ackompanjemang på piano. Lina och Linus är två unga, talangfulla sångare som båda är uppväxta i Klippan och har sysslat med musik sedan barnsben.

Amerikanska folktoner med JP Trio
27 juni i Källna kyrka kl 18.00
JP Trios repertoar är hämtad från den amerikanska folk- och countrykulturen och programmet Sträcker sig från de tidiga spirituella sångerna till de mer nutida kompositionerna. Arrangemangen varieras med sång, gitarr, cello, banjo, mandolin och percussion. Trion beStår Johanna Persson – celliSt och sångerska, Jonnie Holmberg – trummis, percussionist, sångare och gitarrist samt Simon Mårtensson, på gitarr, banjo och mandolin.

Ängeln i rummet och andra sånger om kärlek
4 juli i St Petri kyrka kl 18.00
Carolina Söderman (sång, piano) framför sånger på svenska om kärlek. Programmet innehåller välkända sånger av bl a Benny Andersson, Eva Dahlgren och Evert Taube. Alltsammans knyts ihop av Carolinas personliga röst som pendlar mellan att ena stunden vara innerligt spröd och nästa fylld av intensitet som det slår gnistor om. Hög igenkänningsfaktor utlovas.
Fotograf: Marie Walther.

Finstämda toner
11 juli i Östra Ljungby kyrka kl 18.00
Ett finstämt program med Magnus Karlsson och hans dotter Vinga Magnusdotter. Magnus som är bördig från Källna har gästat församlingen tidigare och i år medverkar även hans dotter med sång och musik.

Från Bach till Boulez
18 juli i Gråmanstorps kyrka kl 18.00
Två rutinerade och skickliga musiker – Jörgen Tånnander på tvärflöjt och Conny Antonov på piano – bjuder på klassisk musik på ett nytt vis. De förfogar över en repertoar från Bach till Boulez och den franska musiken ligger dem särskilt varmt om hjärtat. Sedan de började spela tillsammans 1987 har de gjort många uppskattade konserter, både i Sverige och utomlands.

Peter & Viktor
25 juli i Västra Sönnarslövs kyrka kl 18.00
Peter & Viktor består av Peter Filiptsev och Viktor Bergendal, två skickliga musiker med sinne för underhållning. De rör sig fritt mellan klassisk musik, folkmusik, tango och jazz. Kvällens program kallar de för Från Bach till Piazzolla. Med lite trevligt snack och humoristiska nummer blir resultatet en mycket underhållande sommarkväll.

En musikalisk resa i tid och rum
1 augusti i Riseberga kyrka kl 18.00
Far och dotter bjuder på en riktig musikalisk resa med allt från Dufvemåla, Charlie Chaplin, lite jazzinspirerat, konsertstycken och en hel del annat.
Mikael Brorsson på accordiondragspel och Mikaela Brorsson på violin, piano och sång.

En musikalisk berättelse om Sverige och Finland
8 augusti i St Petri kyrka kl 18.00
Duo Hästbacka –Persson är en ung, talangfull och prisbelönad duo bestående av skånefödda saxofonisten Linn Persson och pianisten Christoffer Hästbacka.
De spelar och presenterar musik från Sverige och Finland, en blandning av kända och mindre kända musikverk, transkriberade för denna speciella besättning.

Monica Zetterlunds sånger
15 augusti i Östra Ljungby kyrka kl 18.00
En hyllning till denna värmländska nationalikon där några sånger från hennes rika och varierande repertoar tolkas och varvas med kuriosa kring det som framförs. Medverkande: Lena Björklund, sång, Anders Engberg, bas och gitarr, Ingvar Jönsson, piano och saxofon, Fredric Medin, trummor.

En resa genom 5 sekler
22 augusti i Vedby kyrka kl 18.00
Anders Delin på gitarr och renässansluta, Maria Löfberg sångerska. Duon tar dig med på en resa som Startar i engelskt 1500-tal och går vidare till europeisk barock och via spansk hetta till Hallands väderbitna kust. I repertoaren finns bl a John Dowland, Georg Friedrich Händel, Manuel de Falla och Maria Löfberg.

Sommarens Vägkyrka

St Petri kyrka är pastoratets Vägkyrka i sommar. Den är öppen dagligen kl 11.00 – 17.00 fr.o.m. 21 juni t.o.m. 5 juli. Värdar kommer att finnas på plats. Kaffeservering och försäljning av böcker. Andakt varje dag kl 14.00.
Gudstjänst söndagen den 21 juni kl 11.00, söndagen den 28 juni kl 14.00 och söndagen den 5 juli kl 14.00.
Särskild visning av kyrkan 23 juni kl 14.15 och 30 juni kl 14.15.