Franska och skånska elever bytte plats

10 elever från Fordonsprogrammet på Tegelbruksskolan i Klippan spenderade nyligen tre veckor i Frankrike. Där gjorde de praktik på franska bilverkstäder. Den 7 april kom 10 franska elever till Klippan för att spendera två veckor här. Ett spännande projekt för alla inblandade!

– Vi sökte och fick ett stort bidrag från ett EU-finansierat projekt som kallas för Erasmus+ vilket möjliggör utlandspraktik för 20 av våra elever. I vår åkte 10 elever och nästa vår åker 10 till, säger Lena Wrentner som undervisar i engelska på Tegelbruksskolan.

Marine Legay och Steve Vanlande kommer från den lilla byn Allouagne i norra Frankrike. De har bara hunnit vara i Sverige i ett dygn men har redan besökt sina praktikplatser och installerat sig på vandrarhemmet i Skäralid där de kommer att bo under sina två veckor i Sverige.
– Skillnaderna är väl inte jättestora mellan länderna och arbetssätten. Vi har längre luncher i Frankrike dock, här äter man på 30 minuter. Vi har ofta två timmars lunch i Frankrike, säger Marine på franska och deras lärare i engelska Marline Deleris översätter.

Kalla praktikdagar i Frankrike!

I två veckor kommer Marine, Steve och de andra franska eleverna att ha sin praktik på verkstäder runt om i Klippan, Munka-Ljungby, Perstorp, Fleninge och Åstorp.
Ola Rosendahl och Karl Hörman är två av eleverna från Tegelbruksskolan som var med i Frankrike.
– Största skillnaden var nog att de inte har värme i sina verkstäder. I en del verkstäder hade de anställda olika sorters kläder och rockar efter vilken position de hade på firman, säger Ola.

– Det var kul att få vara med på detta projekt och få komma till Frankrike. Vi passade på att besöka Paris och London också, säger Karl.

Självförtroende och samarbete

Bertil Bernerson är elevernas fordonslärare. Han och Lena Wrentner är väldigt glada att de har kunnat genomföra det här projektet.
– Det är kul att se eleverna utvecklas och få mer självförtroende samtidigt som de lär sig mycket om samarbete genom en chans som denna, säger Bertil.

– De flesta eleverna är väldigt glada över och uppskattar denna fantastiska möjlighet. Det är kul att se allt de har lärt sig genom utbytet, avslutar Lena.