Butikslivet är skräddarsytt för Siv!

När Siv Samuelsson var 13 år började hon jobba i butik. Det trivdes hon så bra med att hon stannat i affärsvärlden.

Lantbrukardottern från Bialitt/Grytinge har jobbat både i lanthandel och på kondis i Eslöv. På en dans i Skäralid träffade hon Åke från Ljungbyhed. På så vis hamnade hon på orten som hon sedan dess betraktar som sin hemort och det är här hon sedan 1972 driver sin omtyckta butik ”Textil”.
– Jag trivs väldigt bra med att jobba i affär. Det är dels den sociala biten och så gillar jag att man får syssla med lite av varje, säger Siv när Söderås Journalen hälsar på i butiken en solig vårdag i mars.

– Så fort solen tittar fram får jag frågan om det inte är dags att ta fram fikaborden och kaffet. Vi är ett gäng som brukar sitta utanför affären och dricka kaffe och njuta av solen, fortsätter Siv.

1972 startade Siv sin butik tillsammans med en väninna. I affären hittar man garn för stickning, virkning och broderi. Barnkläder, Sivs stickade alster och olika sorters mönster finns här också.
– 1990 tog jag ensam över affären. Sju år senare gick min man Åke bort och då fick jag tips om denna lokal. Tidigare fanns butiken på Storgatan 1, men den var lite för stor.

Vill inte vara sysslolös

iv och maken Åke fick tre barn. En flicka och två pojkar som alla tre bor i Söderåsområdet. Idag finns det också fem barnbarn och ett alldeles nytt litet barnbarnsbarn.
– Jag har alltid haft en önskan att få se en generation till i familjen, och nu äntligen kom det första barnbarnsbarnet. Det är fantastiskt, säger den lyckliga gammelfarmorn.

Siv erkänner att hon kanske inte fortsatt med butiken om Åke levt, men hennes barn övertalade henne att fortsätta. För att vara sysslolös är inte riktigt Sivs melodi.

Trädgården på ca 800 kvm tar mycket tid och det blir också mycket handarbete på fritiden.
– När jag är i butiken sitter jag ofta och stickar eller syr. Jag tar även emot lagningar av kläder. På kvällarna tycker jag inte om att sitta sysslolös så då det blir det ännu mer handarbete, skrattar Siv.

Sivs stickningar syns på byn

När Siv stickat klart något plagg hänger hon upp det i skyltfönstret och det brukar inte ta lång tid innan det syns på något litet barn i byn.
– Pippitröjor till vuxna och barn och den så kallade ”Estelle-koftan” har varit väldigt populära. Jag vet inte hur många sådana jag gjort och sålt.
En hel del broderade doptavlor får hon också in beställningar på.

Genom åren har hon sett många trender komma och gå inom handarbete. Broderier är inte lika populärt längre, men däremot gläds Siv över att stickning och virkning blir mer och mer populärt bland den yngre generationen.
– Genom åren har jag lärt känna väldigt mycket trevligt folk. Jag har öppet måndag, onsdag och fredag mellan 9.00–17.30 och lördag mellan 10.00–12.00. Jag finns här i butiken och hjälper gärna mina kunder. Givetvis åker kaffet fram när det är sol! Vad som händer i framtiden får vi se sen.

Siv tycker om att åka på teater och är mycket intresserad av sång och musik. När Melodifestivalen var i Helsingborg befann sig Siv och hennes väninnor på plats.
– Jag är ofta iväg på saker och tycker om när det händer något. Jag är positiv till livet och känner mig inte så gammal, säger Siv med ett leende.