Ny kontorschef på SEB Klippan

Efter drygt 45 år inom SEB, varav de 20 senaste som kontorschef i Klippan, går Christer Johansson vid årsskiftet i pension. Tar över efter honom gör Klippankillen Petter Arenhag, som återvänder till hemorten efter många år som företagsrådgivare på SEB i Helsingborg.

Det har, för att uttrycka sig försiktigt, hänt en hel del när det gäller utvecklingen inom bankvärlden sedan Christer Johansson tog sina första steg där som 13-årig pryoelev på 60-talet. När Christer ser tillbaka på sin karriär är det den tekniska utvecklingen som står i centrum.
– Jag kommer ju ihåg när företagen kom in hit inför löneutbetalningen och tog ut kontanter, som sedan lades i kuvert och delades ut till de anställda. Idag sköts allting via internet och under de senaste åren mer och mer via mobiltelefoner och appar. Kontanthanteringen är i princip obefintlig idag.

Ser fram emot det nya livet

Christer ser fram emot sitt nya liv. Han är, som han uttrycker det, ”inte redo att sätta sig på bänken och mata duvor” riktigt än, utan kommer se till att fylla sina dagar med innehåll på något sätt. Barnbarnen som bor i Klippan och Perstorp, kommer att få ännu mer tid med morfar/farfar. Utöver det vet han inte riktigt än.
– Jag kommer att ta det första halvåret till att landa och känna av lite vad jag ska göra, så får vi se vad som händer.

Att han får lämna över till Petter Arenhag tycker Christer känns extra roligt. För det är ju, som många fotbollsintresserade Klippanbor kanske redan noterat, så att en KBIF-are ersätter en annan på chefsstolen!
– Det ska bli jäkligt skoj. Jag tror att jag brinner lite extra för Klippan eftersom jag är uppväxt här, än vad man gör om man kommer utifrån och får en tjänst av det här slaget. Jag vurmar för Klippan och ser det som mer än bara en arbetsplats, säger Petter Arenhag, som själv bor i Åstorp med sin familj.

Företagsrådgivare tidigare

Ända sedan universitetsstudierna avslutades kring millennieskiftet har Petter Arenhag varit SEB trogen. Han har huvudsakligen varit verksam inom företagssegmentet, med inriktning på de större kunderna. Men han är inte helt obekant med SEB Klippan. När Christer Johansson i våras var sjukskriven efter en höftoperation vikarierade han på den position han nu tar över permanent.
– Som företagsrådgivare jobbar man ju mycket mer som en specialist just på det området. När jag nu tar över Christers jobb får jag ju mer av ett helikopterperspektiv över hela verksamheten. Det är väl det som är utmaningen. Kundnöjdheten är hög, så mitt uppdrag blir att försöka hålla en lika hög standard, som Christer har gjort under många år.

Låg personalomsättning

Personalstyrkan på SEB Klippan består av sju personer, som alla har många tjänsteår i banken på meritlistan. En låg personalomsättning är alltid att föredra inom bankvärlden, där mycket av kundernas förtroenden är
personliga.
– Att köpa hus är antagligen det största privatekonomiska beslut man tar i sitt liv, och det är något som påverkar en för alltid. Därför är det väldigt viktigt att man som kund känner förtroende för sin personliga bankman, menar Petter Arenhag.

Under Christer Johanssons tid i banken har även sättet att arbeta med företag förändrats. Numera åker bankens företagsrådgivare ut i verksamheterna mycket mer än tidigare.
– För 20 år sedan hade vi dessutom betydligt mer fokus mot större företag än vad vi har idag. På senare tid har vi istället blivit utnämnda till Årets småföretagarbank flera gånger, avslutar Christer Johansson.