Med rätta känslan för föreningslivet

Hon har allt hon behöver i Ljungbyhed – det enda Carina Nilsson saknar är närheten till havet. Och det kan man kanske förstå när hon berättar att hon spenderade sina första 30 år i Helsingborg, innan kärleken till maken Kim ledde tog henne till Ljungbyhed.

De flesta Ljungbyhedsbor känner Carina Nilsson som ordförande för Ljungbyheds IF. Idrotten har alltid haft en central del i hennes liv. Som liten spelade hon fotboll i Eskilsminnes IF. I mitten på tonåren lades fotbollen på hyllan och Carina satsade istället all idrottstid på handboll i Vikingarnas IF, vilket hon höll på med fram till flytten till Ljungbyhed 1996. När barnen började komma upp i ”idrottsålder” var det naturligt att engagera sig den lokala idrottsföreningen.

Min dotter ville börja spela fotboll, men det fanns inget tjejlag i Ljungbyhed. Det var på planeringsstadiet. Då tog jag kontakt med föreningen och det slutade med att jag tog hand om det tillsammans med Shakiba Rasouli. Vi hade hand om drygt 20 tjejer i 9-10-årsåldern. Det var en jätterolig tid!

Första året som ordförande

Carina stannade kvar som ledare för ”sina” tjejer fram till 2010, då hon tog ett sabbatsår från föreningslivet. Även hon tycker att det är otroligt roligt att engagera sig, så kändes det som att det var ett bra tillfälle för en liten paus. När Ljungbyheds IF behövde fylla på med fler styrelseledamöter kring 2011 fick hon frågan och blev invald. 2014 är första året hon är ordförande.
– Jag gillar gemenskapen i föreningslivet. Det som driver mig är att få vara med och ge alla som vill möjligheten att få spela fotboll. Det känns väldigt bra när man ser alla glada ungdomar. Vår knatteturnering som vi har drivit i 30 år är också väldigt kul att följa och titta på. Det är sann idrottsglädje!

Fotbollsskola

Ordförandeuppdraget innefattar en rad olika uppgifter. Carina håller i alla styrelsemöten, är tillsammans med styrelsen bland annat ansvarig för att föreningens budget ska gå ihop, och jagar sponsorer.
– Tack vare engagerade styrelseledamöter och tränare i föreningen som hjälps åt blir arbetet inte så betungande för en person.

Under säsongen är det mycket löpande arbete, till exempel med den fotbollsskola man driver under sommaren.
– I somras hade vi över 50 ungdomar som deltog. Våra A-lagsspelare ställer upp och tränar och busar lite med de allra minsta. De deltagande barnen är mellan åtta och tolv år.

Hjälper till på Holken

När Carina inte tillbringar tid med familjen, som förutom maken Kim och tre barn (12, 15 och 18 år gamla), ”fuskar” hon, som hon själv uttrycker det, lite grann i golf. Yngste sonen spelar också, och det händer då och då att det blir en runda tillsammans på Ljungbyheds Golfklubb. Dessutom är Carina engagerad i den så kallade hjälpgruppen på Ljungbyheds fritidsgård Holken. Ytterligare lite föreningsliv/ideellt arbete blir det alltså!
– Vi är många föräldrar som hjälper till med bemanning och ser till att fritidsgården kan vara öppen. Det är också väldigt kul. Man lär känna ännu fler barn och föräldrar från trakten.