Julrace i simhallen den 14 december

Den 14 december går startskottet för Klippans Julrace – en nyinstiftad sprintsimtävling som ordnas av Klippans Simsällskap. Fina priser och en och annan överraskning med jultema utlovas!

Lillian Johansson, tränare och styrelseledamot i Klippans Simsällskap, hoppas på god uppslutning till den nya tävlingen. Inbjudningar har gått ut till en rad andra skånska simklubbar, som förhoppningsvis vill spendera den 14 december i Klippans Badhus.
– Vi är väldigt nöjda om det skulle bli mellan 300 och 400 simmare, vilket i så fall skulle innebära upp till 800 starter under dagen. Då blir det fullt upp i bassängen från tidigt på morgonen till sent på eftermiddagen, säger hon.

Individuellt och lagkapp

I Klippans Julrace tävlar alla deltagare enbart på 50 meter, och tävlingar sker i alla fyra simsätten: Bröstsim, ryggsim, fjärilsim och frisim. En vinnare koras i varje åldersklass och i varje simsätt.
– En sak vi har som är lite annorlunda gentemot andra simtävlingar är att vi även uppmärksammar varje heatsegrare med en liten ceremoni. Det normala är att man bara har prisceremoni för de som vinner grenen totalt, säger Lillian Johansson.

Förutom individuella tävlingar kommer det också att bli en rad lagkapper med mixade lag.
– Då blir det 8×50 meter frisim, med fyra killar och fyra tjejer i olika åldrar i varje lag.

Stor medlemsökning

Klippans Simsällskap mår bättre än någonsin. De senaste åren har man haft en stor medlemstillströmning, och idag har man totalt 337 antal medlemmar. Könsfördelningen är så jämn som den kan bli: 169 tjejer och 168 killar.
– Vuxensimmet har mer än tredubblats sedan förra hösten. Då hade vi en grupp med 10 personer. Nu är vi uppe i tre grupper med totalt 35 deltagare.

Enligt Lillian Johansson finns det två förklaringar till den stora ökningen: Många vuxna som varit aktiva i Klippans Simsällskap när de var små har själva fått barn som börjat – och då blir mamma och pappa sugna på att börja simma igen.
– Sedan tror jag att folk har uppmärksammat att årets varma sommar medförde enormt många drunkningsolyckor. Man har insett att det är viktigt att hålla igång sin simning för att inte hamna i svårigheter när man badar i det fina vädret.