Alla barn i Klippan ska få julklappar!

Julen är en glädjens högtid för många, men inte riktigt för alla. Många familjer har inte de ekonomiska resurser som krävs för att kunna köpa julklappar. I Klippan ska det i år rådas bot på detta tråkiga faktum, då såväl Svenska Kyrkan som det privata initiativet Julklappshjälpen Klippan samlar in julklappar.

Svenska Kyrkan har ett samarbete med socialförvaltningen och kommunen när det gäller att hitta familjer till julklappsinsamlingen. Kyrkan kommer att ha ett stånd på plats på julskyltningen i Klippan den 30 november där man kan lämna gåvor. Bakom Julklappshjälpen Klippan står Mattias Skog från Ljungbyhed och Amalia Nelson från Klippan. De fick kontakt via en ”köp och sälj”-grupp på Facebook, och började prata om hur de skulle kunna gå tillväga för att dra igång projektet. En fika på Koch’s Bageri blev starten.
– Julafton är ju barnens dag, och eftersom vi båda är småbarnsföräldrar så tycker vi att alla barn har rätt till en julklapp, säger Amalia Nelson.

Insamlingarna samarbetar

Kyrkoherde Pernilla Håkansdotter Olsson välkomnar Julklappshjälpens initiativ.
– Jag fick kontakt med Amalia och Mattias genom socialförvaltningen, som hade nämnt för Amalia och Mattias att kyrkan också samlar in julklappar. Nu samarbetar vi för att nå ut till så många behövande som möjligt, säger hon.

Den 7 december mellan 12 och 15, samt den 10 december mellan 17 och 20 finns möjligheter för alla som vill donera leksaker på Idrottsvägen 4. Klippans kommunala bostadsbolag Treklövern har ställt upp som sponsorer och upplåtit denna källarlokal åt Julklappshjälpen. Därefter kommer leksakerna att slås in, märkas med ålder och kön för att sedan levereras direkt till behövande.
– Vi har kontakt med förskolor, skolor, socialtjänsten och kyrkan för att nå behövande familjer i Klippan. Dessutom kan man skicka in en ansökan till julklappshjalpenklippan@hotmail.com som man märker med barnet/barnens kön, ålder och intressen, säger Mattias Skog.

Beroende av sponsring och donationer

Julklappshjälpen i Klippan är i behov av sponsorer och frivilliginsatser. Några som redan är med i projektet är Handelsbanken, Skånehill Gård, ICA Nära I klippan samt Inges Lek & Hobby. Julklappshjälpen behöver även hjälp med marknadsföring och naturligtvis, gåvor från privatpersoner. Alla initiativ är välkomna. Och intressent bland Klippanborna är väldigt stort.
– Under de första fyra dagarna nådde vi ut till 3 500 Facebookanvändare och hade över 200 följare. På www.facebook.com/julklappshjalpenklippan finns ständigt uppdaterad information om projektet och hur man gör för att donera leksaker eller ställa upp som sponsor, säger Mattias Skog.