UF-elever fick rådgivning

Hösten är här, och det är återigen dags för avgångseleverna på handels- och ekonomiprogrammen på Klippans Gynnasieskola att starta egna UF-företag. I slutet av september var det dags för rådgivning på kommunhuset i Klippan.

UF står för Ung Företagsamhet. Under det sista läsåret får gymnasieeleverna starta upp ett företag med allt vad det innebär av affärsplaner, budgetar, marknadsföring och försäljning av produkter eller tjänster. Den 19 september fanns möjlighet att träffa representanter från UF:s huvudkontor och så sätt få sig lite goda råd till livs.
– Alla elever var jättebra förberedda. De ställde många bra frågor och hade en rad vettiga funderingar med sig. Många är redan en bra bit på vägen med sina företag, säger Rose-Marie Drehmer, gymnasieansvarig på Ung Företagsamhet.

Egen rådgivare från näringslivet

Förutom den rådgivning eleverna får från Ung Företagsamhet, ingår det även i konceptet att man ska ha en rådgivare från näringslivet.
– Det är upp till alla företag att ordna en egen rådgivare. Tanken är att den personen ska fungera som bollplank under hela UF året. Det kan också vara en start på ett framtida nätverksbyggande, säger Rose-Marie Drehmer.

Ska göra egna bakelser

Några av de elever som var med och fick rådgivning var Jessica Hansson, Monika Nilsson och Tova Kannisto. De studerar på handelsprogrammet, och har tillsammans bildat UF Smak & Bak. Deras affärsidé går ut på att baka och sälja egna temabakelser.
– Vi tänkte följa högtider och årstider till exempel. Det blir Halloween-bakelser, och julbakelser till exempel, säger Jessica Hansson, marknadsförings- och inköpschef.

UF Smak & Bak har redan etablerat kontakt med två egna rådgivare från det lokala näringslivet – en egenföretagare och en som är verksam inom bageribranschen. Men rådgivningsdagen på kommunhuset var ändå värdefull för Jessica och hennes två kollegor.
– Vi fick många värdefulla tips. Sedan var det bra att få hjälp med att registrera företaget också, säger Jessica Hansson.