Nattöga behöver fler frivilliga

Med sin nattliga bevakning och efterföljande rapportering till Polisen i Kippan spelar Nattöga en viktig roll när det gäller att skapa ett tryggare Ljungbyhed. Efter den senaste tidens inbrottsvåg efterlyser man nu fler frivilliga.

Nattöga startades år 2000 av Leif Persson samt av äkta paret Stig och Inga-Greta Larsson. På den tiden fanns en överrepresentation av kriminella element på orten och man hade stora problem med inbrott och vansinneskörningar i bilar. Leif och Stig bestämde sig för att göra något åt saken:
– Vi kallade till ett möte och bestämde oss för att börja köra omkring med bilar på nätterna för att det skulle lugna ner sig. Nästan 100 personer kom till mötet, och vi drog igång direkt, säger Leif Persson.

15-årsjubileum 2015

Efter varje nattlig spaning gjordes grundliga anteckningar över allt man observerat. Dessa skickades sedan vidare till Polisen i Klippan. Effekten blev att det så småningom lugnade ner sig med inbrott i Ljungbyhed. Nattöga fortsatte emellertid med turerna, och har så gjort sedan dess. 2015 firar man 15-årsjubileum. Leif, Stig och Inga-Greta börjar bli till åren komna, och har lämna över det operativa ansvaret till yngre kollegan Agnar Helgasson. Han finns tillgänglig dygnet runt på 0435-441011 om man skulle observera något misstänkt.
– Vid akuta fall kör Agnar ut och inspekterar, säger Leif Persson.

Vill minska inbrotten

På senare tid har en ny våg av inbrott drabbat Ljungbyhed. Därför satsar nu Nattöga på att utöka sin verksamhet med ännu fler personer. Nattöga drivs av ideella insatser och med hjälp av lokala sponsorer. Som medlem i Nattöga ger man av sin tid och gör en insats för tryggheten i Ljungbyhed.
– Är man intresserad av att medverka ska man kontakta Agnar Helgasson. När vi fått ihop tillräckligt mycket folk så samlas vi till ett informationsmöte, där vi berättar vad vi gör. På detta möte kommer även Polisen att medverka, för att berätta hur man går tillväga om man får syn på något misstänkt.