Många aktiva i Perstorp Bälinge IK

Det har snart gått tre år sedan Perstorps SK och Bälinge BIK slogs ihop till en förening. Ordförande Christer Eliasson menar att sammanslagningen gått enligt planerna och att den var nödvändig för föreningarnas överlevnad.
– Det finns inte underlag för två fotbollsklubbar i en kommun av Perstorps storlek nuförtiden, konstaterar han.

Fotboll och innebandy

Förutom fotboll står även innebandy på schemat i Perstorp Bälinge IK. Representationslag på seniornivå finns på herrsidan i båda sporterna (division 4). Ungdomsavdelningen rymmer ett antal pojk- och flicklag både inom fotboll och innebandy. Totalt har föreningen drygt 450 medlemmar, varav många spelar fotboll på sommarhalvåret och innebandy under vintern.
– På sikt hoppas vi få igång seniorlag även på damsidan. Våra äldsta innebandytjejer är 14 år och fotbollstjejerna något yngre, så inom några år ska vi förhoppningsvis komma tillrätta med detta, säger Christer Eliasson.

Andra tider nu

På senare år har många föreningar på mindre orter slagits ihop. Detta beror enligt Christer Eliasson främst på två saker: bristen på ideella krafter samt en ungdomsgeneration som är mer individualistiskt inriktad.
– Det finns inte riktigt samma vilja att hålla på med lagsporter längre. Många föredrar datorer eller att gå och träna på gym. Då kan man styra sin tid själv och är inte bunden till organiserade träningstider. Och ju färre barn som går med i föreningslivet, desto färre föräldrar som kan ställa upp som ideell kraft.

Värdefull kontakt med ungdomar

Perstorp Bälinge IK satsar hårt på kringarrangemang för att dra in nödvändiga extrainkomster. De tre stora sakerna man sysslar med är loppmarknad, bingo samt Perstorpskarnevalen. Christer Eliasson efterlyser fler personer som vill engagera sig, både i dessa arrangemang och i föreningen i stort.
– Det ger så oerhört mycket att vara aktiv i en förening. Jag har själv suttit med i styrelsen i över 30 år, och den kontakt jag har fått med alla ungdomar genom åren är verkligen guld värd. Det är något jag verkligen kan rekommendera.