Ljuv musik i centrum

I Östra Ljungby församling, en del av Klippans pastorat, står musiken i centrum. Här finns alltifrån babysång för de allra yngsta till kyrkokör, allsång och viskör.

Kantor Eva Johansson har sedan hon började sin anställning 2006 satsat på att utveckla musikverksamheten. Hon har bland annat utbildat sig till baby- och barnsångs-konsulent. Något som resulterat i populära träffar för de allra minsta.
– Vi har dels babysång från 0 till 11 månader, och sedan något som heter musiklek, som är för alla barn mellan 1 och 5 år. Där jobbar vi mycket med rytmik, ögonkontakt och beröring mellan föräldern och barnet.

Dessa träffar äger rum i församlingsgården i Östra Ljungby. Eva Johansson håller även liknande träffar både i Klippan och i Ljungbyhed.
– Det är roligt att se hur barnen och deras samspel med föräldrarna utvecklas över tid, säger Eva Johansson.

G som i glädje

Kyrkokören, eller G-kören (G som i glädje, gospel, glatt budskap, gratis), som Eva Johansson döpte den till när hon började 2006, bestod från början av 7-8 personer. I dag har deltagarantalet mångdubblats! Hela 37 körmedlemmar mellan 20 och 80 år bidrar med sina ljuva stämmor till vacker musik. På schemat står alltifrån traditionella kyrkomelodier till gospel, visor och jul-
sånger.
– Just nu håller vi på att repa inför advents- och julkonserterna i december. Vi har en konsert klockan 17 i Östra Ljungby kyrka den 1 advent den 30 november. 20 december blir det stor julkonsert.

Allsång på våren

Allångskvällarna på församlingsgården under våren är också mycket populära. Även här medverkar G-kören, men alla sångsugna som vill stämma upp i toner är givetvis välkomna. Allsångskvällarna brukar ha lite olika teman.
– Vi har haft bland annat Italien och Så ska det låta.

Viskören uppskattad

Viskören består av en grupp medlemmar som är lediga dagtid. En gång i månaden sjunger man på äldreboende Ljungåsen i Östra Ljungby.
– Då är det mycket visor som de äldre gillar och känner igen, till exempel Evert Taube.

Mycket musik blir det i Östra Ljungby alltså!
– Vi vill sprida glädje och det glada budskapet – det tror jag folk gillar, och det är därför det är så populärt, säger Eva Johansson.