Klippanuppväxten blev starten på skådespelarkarriären

– Utan tiden i Teater Amabile vet jag inte om jag hade sysslat med det jag gör. Det var där jag la grunden till mitt intresse för film och skådespeleri. Dessutom fick jag en chans att upptäcka att det var just detta jag passade att arbeta med.

Orden kommer från Patrik Karlson som är månadens profil. Dock i exil, för 15 år sedan flyttade han från uppväxtkommunen Klippan till Malmö.
– Jag gick först på Bruksskolan. Sen flyttade min familj till Ljungbyhed där jag gick tills det var dags för gymnasiet. Jag läste ”Distribution och kontor” på Åbyskolan. Då fanns inte estetisk linje, skrattar Patrik.

Uppvisning av olika frisyrer och musikjobb!

Patrik tog studenten, flyttade till Solslätt i Klippan och hade lite olika ströjobb. 1989 såg han en annons från regissören Sten Svensson som sökte skådespelare till sin film ”Nässelspinnerskan”.
– Genom den provfilmningen och jobbet med Nässelspinnerskan så insåg jag att det var film och skådespeleri som jag ville jobba med. Det tog flera år att göra den filmen, så det är även en uppvisning i olika frisyrer jag haft, fortsätter Patrik.

Musik var tidigt ett intresse för Patrik. Tillsammans med sin kompis Andreas Wahlgren gjorde han musiken till Staffan Hildebrands film Small Town Blues.
– Staffan Hildebrand kom till Kefirs Kulturhus i Klippan. Då fick vi provspela och Staffan gillade vad han hörde. Så vi gjorde musiken till filmen och turnerade runt i hela landet och spelade.

Teater Amabile det bästa som kunde hända

Runt 90-talet återvände klippanbördiga skådespelerskan, sångerskan och regissören Heléne Lindqvist till Klippan efter några år i exil. Heléne och Patrik slog sig samman och satte upp teaterpjäsen Blodsbröder 1992.
– Att det blev en teatergrupp i Klippan var det bästa som kunde hända. Utan tiden i Klippan och Amabile vet jag inte vad jag hade sysslat med idag.

Patrik trivs med sitt yrkesval. Du känner kanske igen honom från diverse roller i filmer och serier som Beck, Wallander, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Starke Man – Säsong 2, Bron, HippHipp och MYCKET, MYCKET mer.
– Det roligaste med detta yrket är att man aldrig vet vad nästa jobb kommer att bli. Jag jobbar i princip aldrig med samma människor och samma avsändare.

Hollywoodintresse för senaste filmen

Patrik skickade in en, som han själv säger, ganska omotiverad ansökan, till scenskolan en gång. Han kom inte in, men de professionella jobben har rullat in ändå så det är inget han sörjer.

Senast har han spelat huvudrollen i Antonio Tubléns film LFO. Den spelades in i Mölle och handlar om en man som lär sig att han kan hypnotisera folk med ljud. Filmen hade premiär förra året och fick mycket bra recensioner.
– Vi var på en filmfestival i USA och visade LFO. Där fanns även skådespelaren Elijah Wood. Han blev totalt förälskad i filmen och han och hans produktionsbolag i Los Angeles har gått in som exekutiva producenter och promotar filmen. Det känns fantastiskt spännande!

Utlandsdrömmar med hjärtat i Klippan

Patrik skulle gärna jobba mer utomlands, framförallt i USA.
– Inte för att USA tvunget gör de bästa filmerna, men jag tycker de är världsbäst på att berätta historier. Los Angeles är en häftig stad och det gigantiska maskineriet med filmtillverkning är så stort i USA.
Även om det kanske låter som Patrik vill bege sig till andra sidan Atlanten klappar hjärtat fortfarande för uppväxtorten. När Söderås Journalen pratar med honom sitter han mitt uppe i arbetet med att klippa filminspelningen av Bruksspelet.
– Även om det är 15 år sedan jag flyttade så har jag många vänner och min mamma kvar i Klippans kommun. Jag har filmat Bruksspelet två gånger. Jag blev så stolt över vad jag såg och hur mycket folk det engagerar. Det är helt rätt att använda den historia som finns kring orten och Pappersbruket.

På ett eller annat sätt….

Det finns även regidrömmar hos Patrik. Och när han har tid över skriver han gärna på egna filmmanus.
– Allt i mitt liv är i princip branschrelaterat till filmvärlden på ett eller annat sätt, avslutar Patrik.

Och en gissning är att vi kommer höra mer om Patriks skådespelarkarriär, på ett eller
annat sätt.