Jurybedömda kräftor

Var finns egentligen Skånes bästa kräfta? I frysdisken? I sjön? Här kommer svaret…

För 15 år sedan skulle en bostadsrättsförening i Lund ha sin årliga kräftskiva. För att få fram de bästa kräftorna började man ha provsmakningar. Dessa provsmakningar lever kvar och numera är man på Dymöllans Ålrökeri. För tredje året i rad samlades man här för att testa kräftor. Företaget Pandalus är också sponsor sen många år.
– Vårt mål idag är att prova 21 sorters kräftor. Några i juryn är kvar sen den första tiden för 15 år sedan och några är nykomlingar. Alla i juryn är matintresserade och kräsna. Sen är vi totalt olika, här finns alla olika yrkeskategorier, säger Carl-Johan Evander i ”kräftjuryn”.

På 19 brickor serveras kräftorna (2 sorter blev av testskäl bortplockade). Vissa är rödare än andra och det beror tydligen på att de är färgade för att få en rödare färg innan de säljs berättar en jurymedlem.

Blindtest och poäng

Jurymedlemmarna får sen betygsätta de olika kräftorna efter kriterierna: färg, form, skal, klor, smör, tarm, konsistens och smak. Sedan tar de två kräftor från varje fat och går och sätter sig med sina kräftor. Därefter protokollförs resultatet utan att medlemmarna berättar för varandra vad de satt för poäng. Resultaten räknas sen igenom några gånger för att allt ska bli korrekt. För den som är intresserad har Dymöllans Ålrökeri resultaten i sin butik och de skickas även till Pandalus.

Jennie Almén jobbar på Dymöllans Ålrökeri. Hon serverade och var behjälplig under kvällen.
– Till provsmakningen dricks det bara vatten för att smakerna ska komma fram ordentligt. Det är alltid lite nervöst när ”juryn” är här eftersom våra kräftor också är med i testet, säger Jennie.

Jennie och de andra på Dymöllan hade inget att oroa sig för. Med 166 poäng kammade deras kräftor hem förstapriset som ”Skånes bästa kräfta” för sin goda smak och konsistens. På silverplatsen hamnade Icas Jumbokräftor med 154 poäng och bronset knep Ullmos Kinajumbo med 142 poäng.
– Det är ett riktigt bra kräftår i år. Vi kokar ungefär 100-150 kilo i veckan och så mycket brukar vi inte få upp. Ett extra bra kräftår är det förstås också för att våra kräftor vann i testet, avslutar Jennie.