Ser till att valet blir rätt!

Den 14 september går svenska folket till vallokalerna och röstar. Söderås Journalen tog en pratstund med en av dem som jobbar ”bakom röstbåset”.

– Min bror och svägerska är också röstmottagare och på det viset började det. Jag och min man har ägt bensinmack i Östra Ljungby så jag tycker det är jätteroligt att träffa alla före detta kunder som kommer för att rösta, säger Ann-Marie Arvidsson som är en av dem som jobbar med rösterna på valdagen i Östra Ljungby.

Jobbar i team

I Östra Ljungby jobbar röstmottagarna i två team. Varje team består av fyra personer som lämnar ut kuvert, kontrollerar legitimationer, bockar av den som röstat på en lista från Skattemyndigheten och kontrollerar så att kuverten med röstsedlarna hamnar rätt.
– Det är inte ett svårt jobb. Det kan vara lite klurigt med folk som kommer till fel röstningslokal eller röstar genom fullmakt åt andra. Vi har fått utbildning hos kommunens valnämnd och det finns regler och lagar för hur arbetet ska gå till. Arbetet vi gör som röstmottagare har inget med politik att göra, utan det handlar enbart om röstmottagning och rösträkning, fortsätter hon.

Räknar röster

När vallokalerna stänger börjar det kanske allra viktigaste arbetet, nämligen rösträknandet.
– Vi öppnar och sorterar de röster som kommit in. Vi kontrollerar så det kommit in lika många kuvert som det finns markerat i röstlängderna. Rösterna räknas och kontrollräknas noga innan de hämtas av ordföranden och vice ordföranden i valnämnden.
– Nu har jag gjort detta i så många år att jag sett barn som varit med sina föräldrar och nu kommer de själva och röstar. Det är verkligen ett jätteroligt uppdrag!