Kärleken till järnet hjälpte henne tillbaka

– I min yrkesroll känner de flesta mig som badvakten med tofsen på huvudet. Mina vänner privat skulle nog beskriva mig som en galen tjej, säger Månadens Profil Andrea Hammarström.

Badmästaren, gyminstruktören, den hängivna hundägaren och framförallt sportnörden och styrkelyftaren Andrea är ett välbekant ansikte för många som besökt Klippans Badhus.

Andrea föddes i Tjeckoslovakien men flyttade till Sverige och Klippan som nioåring. Intresset för sport har alltid funnits och i barndomen var det inom friidrotten Andrea startade sin sportkarriär innan styrketräningen tog över.
– Min pappa är tyngdlyftare och har tävlat på elitnivå, så det smittade ju av sig en del. Som 15-åring började jag styrketräna för att stärka kroppen. Jag höll först på med bodybuilding, men fastnade sen för styrkelyftning.

Vägrade bli sjukpensionär

Andrea var med om en bilolycka 2000. Då blev hon utdömd att bli sjukpensionär.
– Men jag ville inte det! Det satte stopp för styrkelyftskarriären just då, så jag satsade återigen på bodybuildingen. Hjärtat däremot brann och brinner för styrkelyft, så jag kämpade mig tillbaka, säger Andrea när vi träffas på Klippans Badhus. Här har hon sin arbetsplats sedan 15 år tillbaka. Badmästare, gruppträningsinstruktör, gyminstruktör, babysiminstruktör och simlärare är några av de titlar hon har på jobbet.

– Jag älskar mitt jobb! Friskvård är mitt stora intresse och här får jag jobba med det till 100 %.
Jag utvecklas hela tiden och får prova nya utmaningar. Jag träffar så otroligt mycket folk och får en chans att inspirera, inspireras och lära ut det jag kan.

Motbevisar alla som misstror henne

Styrkelyft är en relativt liten sport, men Andrea märker av ett ökat intresse. Hon tränar 15 timmar i veckan och då hittar du henne i badhusets källare hos Klippan Power & Fitness. Hon har tävlingslicens med Helsingborgsklubben HAK Greppet och det är dem hon tävlar för. I nuläget är Andrea rankad tvåa i Sverige bland damerna. Hon tävlar i 63-kilosklassen och hennes låga vikt i jämförelse med de tyngder hon klarar av har gjort att det funnits en misstro mot henne.
– Först ville jag vara en doldis. Då fick jag rådet att starta en YouTube-kanal så att jag kan bevisa för alla som misstror mig hur jag tränar och vilka vikter jag klarar av. Jag dopingtestas flitigt både i samband med tävlingar och som privatperson, men på så vis kan jag visa att jag är vad den här sporten handlar om: råstyrka och teknik! Tunga vikter är min vardag.

Inom styrkelyft tävlar Andrea i knäböj, marklyft och bänkpress. Bänkpress är hennes specialitet och man kan tävla med utrustning eller utan.
– Med utrustning innebär det att man har hjälp av utrustning, exempelvis en bänkpresströja. Den stabiliserar och stärker där man är svag. Jag har tagit 150 kilo i bänkpress med utrustning och 107 kilo utan utrustning.

Denna sommar nådde Andrea ett av sina mål. Hon kammade hem titeln Svensk Mästare i klassisk Bänkpress för damer i viktklass -72 kg!

Privat är Andrea gift med Jörgen sedan 15 år och de har varit tillsammans i 20 år. Jörgen är hennes huvudcoach och han har också ett stort intresse för sporten och tävlar även han.
– 50 % av våra samtal hemma handlar om träning, skrattar Andrea.

På deras semestrar handlar det mesta om tävlingar och träning, men de tar även en träningsfri vecka där de vilar upp sig.

Rallylydnad på SM-nivå

De tre hundarna Bubba, Inka och Maya av rasen American Staffordshire Terrier tränas flitigt. Hanen Bubba har tävlat i rallylydnad på SM-nivå. Alla hundarna är idag pensionerade från tävlingar och tränas bara för skojs skull. Spår, långa promenader och senaste träningsmomentet Kick-bike tillhör vardagen.
– Kick-bike är otroligt kul. Hunden får dra en sorts ”sparkcykel” för vuxna. Det går väldigt fort, säger Andrea.

Rasen möter många fördomar och Andrea och Jörgen jobbar aktivt för att motverka hundens dåliga rykte.
– Man ska vara väldigt klar över vad det är man har i andra änden av kopplet. Vi ger våra hundar 100 %. Jag var engagerad i American Staffordshire Terrier-klubben tidigare, men jag tycker att de har jobbat för lite med att minska på aveln. När vi köpte Inka för 12,5 år sedan föddes ungefär 200 sådana valpar i Sverige om året. Nu är det mer än tredubbelt, och de hamnar kanske inte alltid hos rätt ägare, säger Andrea.

Otroligt driven och fokuserad

En vanlig dag för Andrea börjar oftast med 1 timmes morgonpromenad med någon av hundarna. Sen planerar hon sin träning och spenderar 2-2,5 timme på gymmet. Andrea har även en blogg där hon berättar om dagarna med träningen, hundarna och den stora trädgården vid huset i Hyllstofta. När man läser den slås man av hur otroligt fokuserad Andrea verkar vara på det hon gör.
– Jag är otroligt driven. Att vara fokuserad och att planera väl är också viktigt för att få allt att fungera. För mig är det otroligt avstressande att hålla på med friluftsliv och trädgården. Det blir en kontrast till allt det andra jag håller på med.

Målet för 2014 är att prestera ännu högre på DM. Dessutom kommer Andrea respresentera Sverige vid Nordiska Mästerskapen som avgörs på Island i slutet av augusti i år!
– Jag har levt på det här viset med min träning i så många år nu. För mig är det naturligt och jag älskar det galna med sporten. Min kärlek till järnet är väldigt stor, skrattar Andrea och sätter återigen fokus på vikterna.