Dansbandsveckan i Malung

På dansbandsveckan i Malung erbjuds danspubliken dansband från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland. I och med det samlas också dansbands-fantaster från alla dessa länder i Malung denna vecka för att dansa och lyssna till bra dansmusik. Tre av banden i Sveriges dansbandselit som fanns på plats kommer från en radie inom två mil i Söderås Journalens område, och det är vi såklart extra stolta över!

Bob Stevens

– Skånska dansband är stora i Sverige! Det märks inte minst i Malung där de skånska banden lockar massor av folk, säger Mats Olsson i Bob Stevens när Söderås Journalen får kontakt med honom mellan några av sommarens alla spelningar.

Bob Stevens spelade precis som Callinaz och Donnez på dansbandsveckan i Malung. Varje kväll är besökarantalet mellan 8 och 9000. I början av sommaren släppte bandet sin nya skiva ”Mitt Skåne”. Den innehåller både gamla låtar som fått nya arrangemang med ”Bob Stevens-touch” och helt nya låtar.
– Vår nya skiva säljer väldigt bra och vi har fått fina recensioner i Sverige och Norge. Skivan har vi själv producerat och det ger oss en chans att verkligen göra den musik vi vill. Vi har en bestämd uppfattning om hur vi vill att det ska låta, och nu låter det precis så som vi och våra fans vill.

Bob Stevens har släppt en skiva vartannat år sedan tjugo år tillbaka.
– Vi har pratat lite om att vi ska prova att släppa en radiosingel härnäst. Vi letar ständigt efter nytt material som inte är sönderspelat och jag skriver också eget material. Nu laddar vi för nästa skiva och alla våra spelningar såklart, säger Mats.

Lördagen den 9 augusti presenterades den nya skivan på Familia i Hyllinge med liveframträdande av Bob Stevens.

Donnez

Perstorpsbaserade Donnez gillar dansbandsveckan i Malung så pass mycket att de dessutom klämmer in några semesterdagar när de är där.
– Det är en stor folkfest för band och dansfolk från hela Sverige. Vi passar på att lyssna på de andra banden och samla inspiration, säger Donald Laitila från Donnez.

170 dagar om året är Donnez ute och spelar och möter sin publik. Under Ekebofestivalen prisades de dessutom av Dansbandssidan.com och Ekebo och fick pris för ”Årets Dansband”.
– Det är publiken som röstat fram oss, så det känns ju extra roligt och hedrande.

Donnez håller just nu på att spela in en julskiva som Donald beskriver som svängig och dansant.
– Vi vill inte ha med de klassiska smöriga jullåtarna, utan det ska vara lite svängigare. Och det känns verkligen speciellt att stå i studion i augusti och sjunga om julen, skrattar Donald.

Callinaz

I våras släppte Klippanbandet Callinaz sin tredje skiva. De turnerar flitigt och i år fick de en extra trevlig överraskning på dansbandsveckan i Malung.

Under dansbands-världens egen ”Oscarsgala” Guldklaven fick de nämligen Sveriges Radios pris som delades ut av Tony Irving.
– Jag och bandet blev väldigt överraskade! Vi hade inte en aning om detta, men det här priset visar att vi är på rätt väg. Priset delas ut till ”Årets uppstickareband”. Callinaz är ett ungt, hungrigt band som kämpar och vill slåss i toppen. och vi blev så glada för priset, säger Carolina Skaarup-Olsson som är bandets grundare och sångerska.

Callinaz spelar för fullt i sommar och precis när Söderås Journalen får tag i Carolina är de på väg ombord på en av Viking Lines båtar, Cinderella, i Stockholm för att spela där i tre dagar.
– Nu ska vi ut och spela för alla våra fans innan vi landar i studion och planerar nästa års skiva, avslutar Carolina.