Resvan turistchef blir glad pensionär

Hon ansågs lämpad att ha hand om människor och beskriver sig själv som en positiv, social och öppen person. Hon har arbetat som reseledare i hela Europa och gick nyligen i pension efter nästan 30 år som turistchef i Klippan. Mina damer och herrar: månadens profil Eivor de la Cueva!

Eivor är född i Klippan och tog sin studentexamen här 1968. Året efter flyttade hon till Malmö och fick jobb som sekreterare.
– Jag såg en annons att man kunde gå en kurs för att bli reseledare. Man fick själv bekosta utbildningen, men jag kände direkt att det kunde vara något för mig. Jag gick kursen och tänka sig, jag blev anställd på Scandinavian Touring som reseledare 1970, säger Eivor när hon och följeslagaren, cairnterriern Jojjo, besöker Adapt Media och Söderås Journalen.

Ser framåt!

Och att Eivor är en positiv, social och öppen person kan nog alla som träffat henne instämma i. Som nybliven pensionär såg hon fram emot all ledig tid, resor och tid med barnbarnen. Dock började pensionärslivet inte riktigt som planerat. En höftoperation och en bruten svanskota satte käppar i hjulet för inplanerade resor och pensionärsäventyr.
– Men nu börjar jag bli bättre och ser bara framåt. Så fort jag är återställd ska jag börja planera för bland annat en USA-resa där jag ska besöka vänner i Utah.

Italien, Österrike, London och hela Europa

När Eivor började som reseledare hamnade hon i Italien.
– Jag kunde inte Italienska, men det fick jag lära mig. Vissa fraser använde man ju mer än andra, exempelvis ”toapappret är slut på rum 4” eller ”ställ bagaget till höger när ni kommer in”.

Det blev åtta år som reseledare i Italien, London, Österrike och runt om i Europa.
– Jag var motvillig till att börja jobba i Spanien, men blev tilldelad att jobba som reseledare utanför Alicante i närheten av Benidorm. Och jag lärde mig att älska Spanien! Jag blev förälskad inte bara i landet, utan träffade en man, gifte mig och fick en dotter. Jag var hemmafru i Spanien i 3 år. Men, äktenskapet gick i kras och jag flyttade hem till Klippan igen.

Campingföreståndare och marknadsansvarig…

Tillbaka i Klippan med dottern började Eivor som lärarvikarie på Snyggatorpsskolan. Därefter började hennes karriär som turistansvarig för kommunen och under sina dryga 30 år som turistsamordnare har hon hunnit med massor. Givetvis har hon tagit emot och hjälp turister, men hon har också hunnit vara campingföreståndare på Klippans camping, ordnat Klippanfestivaler, varit med och gjort Söderåsen till nationalpark och i över 25 år samordnat och ordnat med Åby Marknad.
– Jag kommer vara med och hjälpa till även 2014 med Åby marknad. Jag har ju lärt känna alla knallarna, och jag vet var de vill stå. Och det ändrar man inte på, skrattar Eivor.

Glad pensionär

Förutom lite extraknäck med Åby Marknad så ser Eivor fram emot livet som pensionär.
– Jag ska ta det lugnt fram till jul och vila upp mig och bli frisk. Sen börjar det hektiska pensionärslivet! Jag ska nog gå med i någon pensionärsorganisation. Jag vill gärna vara behjälplig, fixa, dona och kanske dela med mig av mina tips som reseledare och ordna lite resor och utflykter. Och sen har jag mina två barnbarn, som jag så klart vill vara mycket med, avslutar Eivor innan hon och Jojjo vinkar adjö och promenerar hem genom byn.