Populär Tomteritt

Oavsett om du är nyinflyttad i Ljungbyhed eller har bott i byn länge så känner du nog till Tomteritten. I 60 år har Åsbo Ryttarförening ridit genom byn på julafton med tomtesmyckade hästar och ryttare.

– Vi brukar göra ungefär 600 godispåsar. Tidigare har föreningen bekostat godispåsarna själv, men i år har vi Ljungbyheds Framtid och Ljungbyheds Köpmanna- och Företagareförening som sponsorer. Godispåsarna delar vi ut till byns barn under Tomteritten, berättar Åsbo ryttarförenings ordförande Åsa Ericsson.

Tomteritten är öppen för alla ryttare, både medlemmar i Åsbo Ryttarförening och icke medlemmar. Häst och vagn, ponnys och hästar brukar man kunna se genom byn på julafton. Den gemensamma nämnaren för ekipagen är att hästar och ryttare är utklädda och temat är givetvis jul.
– Vi samlas vid vår anläggning klockan 9.00 och rider därifrån till badet. Sen rider vi över på andra sidan Spången, tar en paus vid gästgivaregården och sen tillbaka.

Uppskattas av alla!

Oavsett väder så tar sig gänget från Tomteritten ut på julafton. Åsa berättar att mellan 20-50 ekipage brukar delta.
– Jag blev själv överraskad när jag flyttade till Ljungbyhed för 8,5 år sedan över hur populär Tomteritten är. Och i vissa villaområden har folk plockat fram bord på garageuppfarten där de träffar sina grannar, dricker glögg och önskar god jul när tomteritten passerar!

Och Åsa försäkrar att hästarna också uppskattar Tomteritten.
– Ja, de älskar pepparkakorna i alla fall!