Julfirandet – kulturkrockarnas populära helg

Julen är vår populäraste helg. Men det är också kulturkrockarnas stora helg. En kristen högtid som domineras av hedniska inslag, som även utvecklats till ”materialismens stressiga storhelg”.

I forntiden firades midvinterblot i Norden – en offerfest till solens ankomst, kommande goda grödor och familjens välgång. Men även en fest till avlidnas minne. Ordet ”jul” är gammalt, betydelsen är inte klarlagd, men förknippas med fest. Dagens rödklädda, vänliga, julklappsutdelande tomte är en sentida skapelse, som tillskrivs författaren Viktor Rydberg och konstnär Jenny Nyström. Forntidens tomte – en gårdens tomte – ansågs vara en avliden gårdsägares ande, som såg till att gården sköttes bra. Tomtetron ingick i dödsföreställningen och innebar att midvinterbloten hade en dyster stämning. Det ändrades vid kristendomens ankomst på 1000-talet. Även om ingen vet ”när Jesus föddes” så beslöts 300-talet år efter födelsen att det skulle var den 25 december – för att neutralisera midvinterbloten i Norden och ”soldagen” i romarriket. Tidigare gällde att födelsedagar inte firades i den kristna världen. Det var något för ”de gudlösa”.

Den kristna julen skulle firas i lugn och ro till ”Jesus åminnelse”. Men det blev med tiden allt annat. Jultomten, granen och julklapparna kom. Granen infördes från Tyskland. Började i högre ståenden och blev allmän på 1900-talet. Dock fanns en hednisk dyrkan av ”det evigt grönskande trädet” i Babel – Nimrodträdet, till minne av förste jägaren Nimrod – att hänvisa till. Julklappen, som är höjdpunkt i julfirandet för barn, har ursprung från romarrikets nyårsgåva vid kalenderfest. I Norden, gav vikingar gåvor inför nya året. Seden tog slut, en ny infördes: Att ”klappa på dörren och kasta in ett föremål med en vers på”. Det urartade med grova beskyllningar och ledde till stopp. Men namnet ”julklapp” behölls. På 1800-talet infördes åter sedan med nyårsgåvor, som flyttades till julafton.

Den ”kristna julen” har bleknat mot ”kommersiella julen med alla hedniska inslag”.