För dig i sorgen

Mikael Karlsson köpte Röstånga Begravningsbyrå 1989. Företaget har idag blivit mycket större än vad Mikael kunde tänka sig när han startade. 1999 utökades företaget när H. Nilssons Begravningsbyrå i Eslöv köptes.

Det som började med Röstånga Begravningsbyrå innefattar idag begravningsbyråer i Röstånga, Eslöv och Kävlinge. Senaste tillskottet är ytterligare två begravningsbyråer i Malmö.
– Begravningsbyråerna i Malmö köpte jag i augusti 2013, så det är väldigt nytt, säger Mikael när vi träffas på Röstånga begravningsbyrå en dag i början på december.

Lokalen är lugn och inbjudande och det känns att man kan sitta ner och prata utan stress och krav.

Sveriges Begravningsbyråers förbund

Mikael jobbade tidigare som servicetekniker, ett arbete han hade kvar i över tio år efter att han tagit över Röstånga begravningsbyrå. Den första tiden gick han vid sidan om de tidigare ägarna till begravningsbyrån för att lära sig yrket.
– Ganska snart gick jag med i SBF, Sveriges Begravningsbyråers förbund. De har ett rikt utbud av kurser som hela tiden hjälper oss att utvecklas i vårt jobb, säger Mikael.

Borgerliga officianter

I företaget jobbar också hustrun Marie och deras son Simon. Mikael och Simon är borgerliga officianter. De innebär att de håller i minnesceremonier för de som inte är med i Svenska kyrkan, men det kan även vara för medlemmar i Svenska Kyrkan där de anhöriga eller den avlidne önskat en enklare begravning.
– Det bästa med mitt jobb är känslan av att ha hjälpt människor i en svår situation. Att se till att de anhöriga får ett fint avslut för den de begraver är mitt jobb i sorgearbetet. Sorg kan ha så många olika uttryck.

Reflektioner

Mikael har 20 minuter i bilen till och från jobbet i Röstånga. Det är hans reflektionstid, då tänker han över vad som hänt under dagen och försöker gå igenom allt. För det är trots allt ett tungt jobb där man dagligen möter människor i sorg. Mikael tycker att det är en fördel att bo på orten där han jobbar.
– Det gör att jag har kännedom om släkterna. Om jag stöter på folk i affären som suttit hos mig och planerat en anhörigs begravning så kan jag möta dem på ett annat sätt eftersom vi jobbar på små orter. Det känns lite annorlunda i Malmö, där är det mer anonymt.

Idag har Mikael totalt sju anställda på de olika byråerna.
– Det hade varit spännande att kunna anställa en jurist som kan göra bouppteckningar. Det finns det ett stort behov av. Jag har själv gjort en del bouppteckningar, men tiden räcker inte till. Så det finns med i framtidsplaneringen, avslutar Mikael.