Den sista vampiren har lämnat Ljungbyhed

Är det en felstavning av en blodsugande best från Transsylvanien? Nej, det är flygplanet Vampire nr 105 som tillverkades i Schweiz 1958. Planet användes fram till 1990 då det skänktes till Sveriges Flygvapen och stationerades i Ljungbyhed. Nu har Vampiren tagit sin sista flygtur och landat i Ängelholm på Flygmuseet.

När Vampiren kom till Sverige och Ljungbyhed så renoverades det grundligt. År 1991 registrerades planet som ett privatplan och har använts till flygdagar, flygshower och flygturer över Skåne.
– Vampiren kallades för ”blåslampa”. Många känner säkert igen det speciella ljudet som låter som en gammeldags blåslampa, säger Bo Hesselmark, som är med i F10 Kamratförening som driver Ängelholms Flygmuséum.

Avskedstur

Sista flygningen för Vampiren mellan Ljungbyhed och Ängelholm gjordes den 15 september. Pilot var Ljungbyhedsbon Pär Cederqvist.
– Vi kommer att bygga om vårt museum, så att vi får plats med nytillskottet. Under 2014 kommer besökarna att kunna titta på Ljungbyheds sista Vampire, säger Bo och lovar att Ängelholms Flygmuseum ska ta väl hand om gåvan.