Zignerat Zachhau

När jag cyklade hem genom Klippan häromdagen luktade det jul.

Den där doften av skymning, kaminer som det eldas i, doften av det typiskt skånska regnet som letar sig in under jackan och lägger sig som en våt hund runt kroppen. Nere i byn har julgransbelysningen kommit på plats och clementinerna är sådär perfekt gröna just nu. Jag letar efter de grönaste gröna clementinerna. När man äter dom ska det vara så det kryllar sig lite i hårfästet. Så sura ska dom vara. Nu stundar jultiden och vi inleder nedräkningen till självaste julafton.

Hemma hos oss är det praktiskt. Julgransbelysningen ligger ute året om. Vi drar bara ur sladden när julen är över och pluggar i den igen när det är dags för jul. Perfekt. Då slipper man den eeeeviga frågan: Vem fan plockade undan belysningen sist och var är den?

Saker jag gillar med julen:

De gröna clementinerna, lussekatterna (jag kan lätt stoppa i mig 5 stycken), alla vackra ljus som syns i trädgårdar och fönster, snön (den där knastrande känslan av snö under skorna och minusgrader är fantastisk) och att träffas. Glöggmys, julpyssel, pepparkaksbak, advents-pizza…..listan över anledningar att träffas i juletid kan göras lång. Ett gäng vänner och bekanta, tända ljus, vintermörkret utanför och spraket från öppna spisen. Det är som hämtat ur en inredningstidning (fram tills någon råkar trampa på hunden, glömmer pepparkakorna i ugnen, barnen äter av krukväxterna och man själv får tarmvred av för många lussekatter. Men innan dess är det väldigt fint!).

Saker jag inte gillar med julen:

Det skånska julvädret som ibland inte är något att hänga i julgranen. När det blir sådär blaskigt och de stackars skånska barnen hasar sig ner för gräsiga backar. Desperata försöker de små liven få lite pulkafeeling med sina åklappar och hasar sig ner i de tjocka, töfyllda overallerna. Julklappshetsen där man oftast inte har en aning om vad man ska köpa, vilket resulterar i saker som aldrig packas upp eller används. Nej, länge leve julklappsspelet och alla hjälporganisationer som man kan sätta in pengar till istället för meningslösa prylar. Fast om någon ändå vill ge mig någon meningslös pryl vill jag gärna ha en diamantring, pärlörhänge och en (fusk)pälsväst. Nu börjar vi nedräkningen!