Prisbelönta munsbitar

– Praliner är ett konstnärligt hantverk. Det är en vacker liten munsbit som ska innehålla mycket smak och upplevelser, säger Hanna Assarsdotter från Hyllstofta. Och hon vet vad hon talar om. Hennes praliner med smaker av vilda björnbär/stjärnanis och saltkola/lakritspralin vann utmärkelsen ”Årets Pralin” på Chokladfestivalen.

Hanna Assarsdotter utbildar sig till konditor och bagare i Kristianstad på yrkeshögskolan. Om allt går som det ska får hon sitt gesällbrev i juni 2014. Det var via skolan som hon fick höra talas om tävlingen och skickade in sina pralinbidrag.

Chokladfestivalen hölls i Stockholm och arangör var bland annat Magnus Johansson som även syns i populära tv-serien ”Dessertmästarna”.
– Jag skickade in recept och bild på mina praliner. Man får göra två olika för att visa att man både kan göra en skuren pralin och en gjuten pralin, säger den glada vinnaren.

Chokladeria i Hyllstofta?

För den pralintokige kan vi också glädjas åt att det finns förberett för pralintillverkning i Hyllstofta.
– Jag hyr ett hus av min far i Hyllstofta. Det håller på att renoveras nu och i källaren görs det plats och utrymme för att kunna ha pralintillverkning, så vi får se vad framtiden har att bjuda på.

För Söderås Journalens läsare bjuder Hanna på smarriga kola-recept! Gräddkolorna har sålts på Conditori Hjärtat under namnet ”Söta Hannas mjuka kolor” och blir garanterat en favorit på julens gottebord. Precis som Hannas pepparkakskola!

Söta Hannas mjuka gräddkolor

3dl grädde
3dl socker
1,5dl sirap
50g smör
1,5msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser i en stor kastrull. Koka upp och låt sedan koka på svag värme under omröring. Gör kulprovet för att veta när kolan är klar. Hanna brukar koka tills hon ser stora bubblor i kastrullen. Kolan ska ge lätt tuggmotstånd efter ”kulprovet”. Häll ut kolan i en form med bakplåtspapper och ställ svalt. Skär ut så stora bitar du vill ha och rulla in i bakplåtspapper.

Kulprovet: Häll lite av kolan, ca. 1 tsk, i ett glas med kallt vatten. Tag upp kolan och rulla till en boll, kan du rulla kolan till en boll är den färdig annars låt den koka vidare och gör kulprovet på nytt.

Tips! Rör inte för mycket i kastrullen när kolan kokar, då kan det lätt bli sockerkristaller i den färdiga kolan.

Hannas pepparkakskola

3 dl grädde
3 dl socker
1,5 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskryddor
50 g smör