Mycket ”på G” för Donnez!

Donnez från Perstorp har nu snart lagt ännu ett framgångsrikt år bakom sig. Men det innebär inte på något sätt att de lutar sig tillbaka, utan det är full fart framåt som gäller. Och det på bred front! Söderås Journalen har varit på besök i den nya egna skivstudion.

Donald Laitila möter i dörren, med telefonen vid örat och alltså i full gång, i den hemtrevliga villan i Perstorp. Han avslutar samtalet snabbt, hälsar välkommen och bjuder in på kaffe och smarriga wienerbröd.

Är det mycket nu?

– Ja, fast just nu har egentligen semester! Men man har alltid att göra både med kontakter med arrangörer, skivbolag, media(!) och en massa annat, säger Donne (som är det vardagliga tilltalsnamnet)

– Så även om man får jobba lite grann fast att det är semester, så är det lite lyxigt att vara hemma 11 hela dagar!

Donnez har, som antyddes ovan, mycket på gång nu. Den 17 november medverkade man i TV-programmet Allt för Sverige. Denna tv-inspelning gjordes under en hel dag på Upperuds loge i Värmland i somras.

– Det var jätteroligt att få uppleva detta och inte minst få visa de amerikanska programdeltagarna den dansbandskultur som finns i Sverige, och som vi är ganska ensamma om, berättar Donne.

Ny skiva

Och vem är mer rätt än Donne att presentera dansbandskulturen! Som Perstorps kommuns Kulturprisstagare 2012 är han ju verkligen en kulturbärare! Mer nyheter är att Donnez just nu håller på att spela in en ny skiva. Skivan kommer till våren men något speciellt datum är inte satt ännu. Något som också är nytt är att skivan spelas in i Donnez egen skivstudio Railway Studio.

Egen studio

– Jag har under flera år ”samlat på mig” inspelningsutrustning med målet att en gång ha en egen studio. Verkligheten är ju inte så enkel att man skaffar allt detta på en gång utan det måste byggas upp allt eftersom och nu har jag ”fått ihop det”, berättar en nöjd ”skivbolagsdirektör”.

Det är en sann fröjd (för en gammal dansbandstrummis som också är författare till artikeln) att gå runt och titta på allt som finns i studion. Inspelningsutrustning, instrument, mikrofoner och mysig miljö. Att dessutom notera att den ordning och reda som finns är i princip militärisk är en fröjd för ögat.

Donne har också investerat i en bläckstråleskrivare där han trycker de t-shirts som säljs till många fans. Det är en riktig entreprenör vi besöker!

Många arbetsuppgifter

Donnez är med andra ord ett företag som ägs och drivs av Donne. Som alla vet är det viktigt att vara mån om både intäkter och kostnader. I ett turnerande dansband behövs det en hel del förnödenheter för att allt ska fungera på ett bra sätt. Turnébuss med en trevlig miljö och sovplatser, instrument, ljud- och ljusanläggning, scenkläder och så vidare. I Donnes arbetsuppgifter ingår också alla saker som måste göras i ett företag; bokföring, löneutbetalningar, verksamhetsplanering och inte minst att tillsammans i bandet producera det företaget säljer cirka 170 gånger per år: Tilltalande dansmusik som lockar folk i olika åldrar till dansställen från söder till norr i Sveriges avlånga land.

– Visst är det många, och olika arbetsuppgifter man har. Det som dock är det allra mest viktiga är att ha ett brinnande intresse för det vi gör, och inte minst att alla medlemmar i bandet ”brinner” lika mycket som jag. Och det gör de verkligen, säger Donne.

– Det är ett teamarbete där alla bidrar med sin specialitet, och så roligt som det är just nu har det nog aldrig varit!

Populära

Donne startade bandet 1999, endast 15 år gammal. Då hade han själv varit ute på föreningsmöten, äldreboenden, vårdhem och liknande engagemang sedan 10-årsåldern. 1999 gick Donnez över till professionell verksamhet för att 2010 få sitt genombrott i Dansbandskampen i TV. Idag, 2013, är man ett av landets mest populära och bokade band!

Söderås Journalen lyfter på hatten för denne 29-årige entreprenör! Det är en imponerande marsch(!) som han gjort!