Många glada besked!

Heléne Lindquist var ute och körde bil en dag. När hon passerade Klippans Pappersbruk stängde hon av motorn och tittade på de vackra tegelbyggnaderna. Vad har hänt innanför dessa grindar och vad finns det för historia kring Pappersbruket? Helénes funderingar i bilen den där dagen blev Bruksspelet, succémusikalen som framfördes på Klippans Pappersbruk sommaren 2013 och nu återvänder 2014!

Det JA som man väntade på från Länsstyrelsen har kommit och det betyder klartecken för ännu en musikalsommar på Pappersbruket.
– Jag studsar omkring på små moln nu. Detta innebär att vi får ytterligare ett år på oss att göra projektet så bra som möjligt, säger Heléne.

Och Heléne har flera anledningar att studsa runt på små moln. Förutom att Bruksspelet har beviljats att ännu ett år vara ett Leaderprojekt (red.anm: Leader stöttar engagemang för den lokala bygden och erbjuder både ekonomiskt stöd, processstöd, nätverk och har de lokala behoven som utgångspunkt) så har Heléne blivit Klippans Kommuns Kulturpristagare 2013.

Motiveringen lyder ”2013 års kulturpris tilldelas Heléne Lindquist för sina mångåriga insatser med teater- och musikföreställningar samt hennes initiativ och engagemang i samband med Bruksspelet i Klippan 2013.” Priset består av 10 000 kronor samt en akvarell gjord av Eva Rex. Priset delas ut vid kommunfullmäktiges sammanträde i december.

Långt visitkort

Heléne Lindquist är en aktiv och engagerad Klippanbo som har många järn i elden. På hennes visitkort trängs titlarna: projektledare, eventkoordinator, artist och dramapedagog.

Hon har bott på andra ställen i Sverige, bland annat i Stockholm, men återvänder alltid till Klippan och uppväxtorten Ljungbyhed.
– Jag gillar människorna, mentaliteten och jargongen här. Och som ridmänniska är givetvis naturen och omgivningarna underbara.

När Heléne säger att hon är ridmänniska, så kan vi lägga ytterligare en titel på visitkortet, nämligen kürskapare. Kürmusik är musiken som används i ett dressyrnummer.

Vill skapa mötesplatser

Heléne var med och arrangerade Klippanfesten i fyra år.
– Jag vill skapa evenemang som binder samman oss, något man kan prata om på byn och i fikarummen. Jag brinner för att skapa mötesplatser. Och den där dagen när jag satt i bilen och tittade på Pappersbruket så tänkte jag att om dessa funderingar finns hos mig, då måste ju andra människor också fundera över vem vi är och vår historia.

Förberedelserna för Bruksspelet 2014 är redan i full gång. Det kommer vara samma berättelse, men i en ny tolkning. Bland annat kommer det finnas tre nya låtar och lite annan touch på föreställningen.

Vad är det då som driver Heléne Lindquist att genomföra alla sina projekt och idéer?
– Om man får en idé och den känns rätt då är det bara att kasta sig ut och göra det. Och tanken på Bruksspelet kunde jag inte släppa, så jag kastade mig ut.

Och uppenbarligen så slog inte Heléne sig utan landade mjukt…!

Biljetterna till Bruksspelet 2014 kommer börja säljas på julskyltningen i Klippan 1 dec.