Jultomten har flyttat till Klippan!

Har du läskunniga barn hemma så låt dom inte läsa detta! Vi ska nämligen prata om en välbevarad hemlighet: Jultomten!

Lennart Rönsmark har arbetat i tomtens tjänst i flera år, ett uppdrag han tog över efter sin far och farfar.
– Det är en livsstil. Jag har varit tomte varje jul sen jag var 18 år. Både i julshower och hemma hos folk. Nu har jag trappat ner, så nu är det på julafton jag hjälper tomten att dela ut paket till alla snälla barn, säger Lennart som bor i Klippan.

Lennart har tidigare arbetat 36 år på cirkus och hans pappa var den legendariske clownen Pierrot på nöjesparken Bakken.

Varje år är han en av flera hundra tomtar som träffas på tomtekonferensen som äger rum på anrika Bakken.
– Det är inte vem som helst som får komma dit, man måste bli inbjuden av minst fem andra tomtedeltagare.

Glada barn

Som tomte gäller det att leva upp till de tomteregler som finns.
– Man måste ha en viss distans till barnen. En del barn kanske är rädda för tomten så man får vara försiktig. Jag kramas inte, men skojar och pratar med barnen. Jultomtens jobb är att göra barnen glada.

På julafton räknar Lennart med att han kan hinna med 10-15 tomtebesök hos familjer som bokat honom.
– Vi avtalar på förhand när jag ska dyka upp. Familjen sätter ut en säck med presenter till snälla barn och vuxna. Jag delar ut julklapparna i säcken och pratar lite. Det brukar ta ungefär en halvtimme och sen åker jag vidare med min röda ”Volvosläde”.

På frågan om tomten finns är svaret från Lennart självklart:
– JA!