Fotbollstokig fotograf

En kulen höstkväll i oktober 2013 invigde Mathilda Ahlberg sin utställning ”Unik” på Sågen i Klippan. På väggen hänger porträttfoto av ungdomar. Intensiva ögon, glada leenden, allvarsamma och olika. Däremot inga texter eller presentationer om personerna vi ser, och det är det som är meningen med ”Unik”.

– Vi är alla unika. När vi tittar på de här bilderna ser vi bara deras ansikte, men vi vet inget om personen i fråga. Någon på bilden är före detta missbrukare och någon har mist halva sin familj. Genom UNIK-bilderna vill jag att folk ska tänka efter och inte vara så snabba med att döma varandra, säger Mathilda.

Hon är frilansande fotograf och uppväxt i Klippan. Hon tog studenten 2012 och det var också då hon startade sitt företag. Fotointresset föddes för ungefär sju år sedan. Då fick hon en systemkamera i julklapp och sen var hon fast.

Landskamper och allsvenskan

Idag bor Mathilda med sin pojkvän i Ulricehamn som hon utgår ifrån. Men det är inte många dagar hon är hemma, för jobbet som fotograf tar ständigt henne på nya äventyr.
– Jag jobbar för en sajt som heter Fotbollextra.se. Jag fotograferar landskamper, allsvenska matcher och Champions League-kval. Fotbollsintresset har jag med mig hemifrån, vi är en riktig fotbollsfamilj. Det gör att jag kan tänka spelet när jag fotograferar, säger HIF och Chelsea-supportern Mathilda som fotograferade MFFs guldfest.
– Vilket såklart sved lite grann med tanke på att jag är HIFare…

Vill hjälpa barn och unga

Mathilda vill få fler ungdomar att våga. Något hon själv hade behövt som ung. I 4:e klass började hon att räkna kalorier för att gå ner i vikt. En viktkamp som tog många år att komma ur.
– Jag har lyckats komma vidare, då kan andra också klara det. Om 10-åriga Mathilda hade suttit med på Sågen och sett att jag, 21-åriga Mathilda, vågar stå och prata inför folk hade 10-åriga jag bara skrattat och sagt att jag var dum i huvudet. Unga jag hade inte lyssnat så noga, för jag hade haft fullt upp med att passa in.

Mathilda brinner för att skapa projekt som hjälper ungdomar att utveckla sitt självförtroende och självkänsla.
Förutom utställningen ”UNIK” har Mathilda också gjort ett annat projekt ”Det blir bättre” som består av ett häfte och en bok. Hon föreläser på skolor där hon berättar om sin resa från en liten vilsen tjej till den hon är idag.
– Jag vände allt det negativa till att pusha mig själv och ta mig mot mina mål, och jag hoppas att jag kan hjälpa någon genom att berätta min historia.

Familjefoto

Mathilda gör även en del familjefotograferingar och porträttfotograferingar.
– Jag tycker vi ska försöka ta efter engelsmännen eller amerikanarna lite mer när det kommer till familjefoto. Dom är mycket bättre på det, hela familjen går iväg en gång om året och tar ett riktigt familjefoto, något som är ovärderligt att ha. Jag är hemma en hel del i Klippan och då gör jag gärna familjefotograferingar.

Mathilda ser ljust på framtiden och hoppas på att kunna komma ut och fotografera internationell fotboll. Men givetvis har hon fler planer.
– Jag funderar på att börja fotografera motorsport, avslutar Mathilda som ständigt har nya projekt och ambitioner på gång.

Mathildas portfolio hittar du här:
www.mathildaahlberg.se