Årets skolrestaurang finns i Ljungbyhed

Britt Lilja och Birgitta Olsson på Ljungbyhedsskolan har en passion för matlagning som de tagit med sig in i köket på skolan där de arbetar. En passion och ett engagemang som gav dem förstapris på mässan ”Älska mat” där tog de hem segern i tävlingen ”Årets skolrestaurang”.

Söderås Journalen får en pratstund med Birgitta Olsson som jobbat på Ljungbyhedsskolan i nio år. Britt har jobbat där i tio år, så kollegorna känner varandra väl och är ett sammansvetsat team.

– Vi fick en inbjudan till tävlingen och lämnade in ett förslag på en veckomatsedel och tre sallader. Vi skulle också presentera oss själva, hur vi jobbar och våra tankar kring skolmaten. På mässan var vi fyra skolkök som var i final, bland annat var en av motståndarna Åbyskolans kök! Så vi skojade lite om att det var ett kommunmästerskap.

Vinnarrätten bestod av örtkryddad kotlett med bacon, äpple och lök. Till det serverades en potatis- och rotfruktsgratäng med marinerade rödbetor. Eleverna på Ljungbyhedsskolan fick den vinnande rätten till lunch i början på november och det var mestadels positiva lunchgäster.

– En del var lite ovana vid kryddningen. Vi använde färska kryddor, och de brukar vi inte göra men det kommer vi absolut att använda oss mer av nu, säger Birgitta.

Projekt för trevligare lunchstunder

Den största utmaningen med jobbet i en skolrestaurang är just att göra alla eleverna nöjda tycker Birgitta.

– Förr var eleverna mer kollektivt missnöjda. Tyckte en elev inte om en rätt så smittade det snabbt av sig på alla andra. Idag finns ett annat intresse för mat och eleverna vågar säga att de tycker om maten.

På Ljungbyhedsskolan har skolrestaurangen tillsammans med rektorn och övrig personal inlett ett projekt. Det innebär att luncherna är schemalagda och alla elever har bestämda platser. Med varje klass kommer det en pedagog och äter och alla kan känna sig välkomna.

– Vinsten var verkligen ingenting som vi hade förväntat oss, men såklart är vi otroligt stolta och glada, säger en glad Birgitta som numera kan titulera sin arbetsplats på Ljungbyhedsskolan som ”Årets skolrestaurang”.