SM-värdar i september

Helgen den 13-15 september står Söderåsens Brukshundsklubb värd för årets svenska mästerskap i rallylydnad.
– Vi har jobbat med det här sedan i höstas, så det känns kul att det äntligen är dags, säger klubbens SM-general Ingegerd Jansson.

Glädje, kommunikation och samarbete

Rallylydnad är en tävlingsform som bygger på glädje, kommunikation och samarbete mellan hund och förare. En domare ritar en bana med olika moment som förarna får memorera innan tävling, och därefter gäller det att genomföra banan så bra som möjligt. Men tvärtemot vad man skulle kunna tro så ingår ingen tidtagning.
– Det har ingenting med hastighet att göra, utan rally kommer från engelskans ”rally obedience”, förklarar Ingegerd Jansson.

Ett hemmaekipage

Det finns fyra olika klasser i rallylydnad: Nybörjare, fortsättning, avancerad och mästarklass. Och när det hålls svenska mästerskap är det givetvis den senare klassen som tävlar. Totalt 40 ekipage kommer att delta, och samtliga har tävlat till sig sina platser via kval. Bland dessa 40 finns ett hemmaekipage.
– Det är Lena Pålsson och hennes hund Chilli. Hon ligger kring plats 20 på rankinglistan just nu, så det ska till rätt mycket för att hon ska trilla ur topp 40 innan SM-tävlingarna.

Stort i Skåne

Rallylydnad blev en officiell tävlingssport så sent som 2011, och årets mästerskap är det andra i ordningen. Ingegerd Jansson är nöjd och stolt med att Söderåsens Brukshundsklubb fick äran att bli arrangör.
– Rallylydnad är väldigt stort här nere i Skåne, och när det började talas i distriktet om att tävlingen kunde hamna här nere så anmälde vi vårt intresse.

Bland de 40 ekipagen ryms deltagare från södra Skåne och ända upp till Västerbotten, eller Umeå om vi ska vara exakta.
– Det känns rätt fräckt att det kommer folk från stora delar av Sverige för att tävla här hos oss, säger Ingegerd Jansson.

Finaler på söndagen

Programmet för SM-helgen är satt sedan länge. På fredagen blir det veterinärbesiktning av de deltagande hundarna samt en invigning och kamratfest. På lördagen påbörjas tävlingarna, och på kvällen hålls en SM-bankett på Spångens Gästis. Söndag förmiddag är det slutligen dags för final, där de 20 bästa ekipagen gör upp om vem som ska bli årets svenska mästare i rallylydnad. Är du intresserad av att vara publik går det bra att följa den svenska eliten under lördagen och söndagen.