Kvarngårdens byggnad firar 100 år

I augusti dukar medlemmarna i BRF Kvarngården på Storgatan 35-37 i Klippan till jubileumsfest. Då ska man nämligen fira det glada faktum att huset de bor i fyller 100 år.
– Det kommer att bli en liten födelsedagsfest för alla medlemmar ute på gården, säger Angela Wuscha, ordförande i den Riksbyggenförvaltade bostadsrättsföreningen.

God stämning

Fastigheten på Storgatan i centrala Klippan rymmer idag, inklusive tillbyggnaden som gjordes 1985, 24 lägenheter och tre lokaler. I en så pass liten förening blir sammanhållningen god, och Angela Wuscha hyllar den fina stämningen.
– Majoriteten av våra medlemmar har uppnått pensionsåldern, men här finns även ungdomar och barnfamiljer. Alla visar respekt för varandra och hjälps åt. Ska någon ha en fest på helgen så vet alla vad som gäller när det gäller hur länge man får spela hög musik till exempel. Det brukar sällan vara några problem.

Stor fastighetsförvaltare

Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare. Man har såväl bostadsrättsföreningar som kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens mål är att hela tiden tillhandahålla kundanpassade lösningar inom alltifrån fastighetsekonomi och finansiering till fastighetsdrift, fastighetsskötsel och fastighetsutveckling. Angela Wuscha är mycket nöjd med Riksbyggen.
– Vi har ett gott samarbete och en mycket bra dialog. De har ju sitt kontor här i huset också, så det är ju aldrig några problem att komma i kontakt med varandra.

Stora skillnader

Angela Wuscha tycker att det är stor skillnad att bo i en bostadsrätt i jämförelse med hyresrätt.
– När man bor i en bostadsrättsförening och äger en andel av föreningen känns det mer motiverat att till exempel ”pyssla” lite ute på gården för att det ska bli så trivsamt som möjligt. Man känner även mer samhörighet med sina grannar än vad man kanske hade gjort om man bott i en hyresrätt. Då bor man bara där och tänker inte så mycket på varken utemiljö eller något annat.

Mysiga grillkvällar

I sommartid inbjuder den lummiga innergården till mysiga kvällar med grillning och allmän trivsel. I skrivande stund (slutet av juni) är planen dessutom att i år köpa nya trädgårdsmöbler.
– Det är perfekt att bo här. Det är inte alla som kan bo både lummigt och insynsskyddat samtidigt som man kan promenera till butikerna i centrum på bara någon minut, tycker Angela Wuscha.