Här frodas företagsamheten

Området som idag heter Ljungbyhed Park och som tidigare var känt som F5-området har en historia som går långt tillbaka i tiden. Ända sedan slutet av 1600-talet har nämligen Ljungby och Bonnarps hedar varit övningsmarker för infanterister, dragoner och husarer. Under den andra halvan av 1800-talet var området en av de största exercisplatserna i hela Europa, och i början av 1900-talet skrevs historia när Hjalmar Nyrop som förste svenske pilot lyckades få upp sitt flygplan i luften 1910.

Från militärt till civilt

Efter att i många år varit navet i den militära verksamheten i Ljungbyhed är nu F5-området, eller Ljungbyhed Park som det heter sedan några år tillbaka, istället ett nav när det gäller näringsverksamhet. I dagsläget finns omkring 25 olika företag inom en rad olika branscher på platsen. Ljungbyhed Park ägs och förvaltas av PEAB, som varit engagerade i Ljungbyhed Park och F5-området ända sedan den militära verksamheten lades ner 1998.
– Peab har under årens lopp arbetat med många nedlagda militärförläggningar på ett liknande vis som vi har gjort på Ljungbyhed Park. Vi ser emellertid Ljungbyhed som ett mer långsiktigt arrangemang än vad vi gjort på andra ställen, säger Anders Svensson, VD för Ljungbyhed Park.

Flygplatsen basen

Basen för verksamheten ute på Ljungbyhed Park är flygplatsen. När F5 avvecklades 1998 blev området civilt. Här finns numera bland annat Saab, Ljungbyheds Aeronautiska Sällskap och Ljungbyheds Flygklubb. Ljungbyhed Park har även trafikflygshögskolan vid Lunds universitet och dess pilotutbildning som hyresgäster. Varje år utbildas 20 nya elever på området.

Golfklubben etablerad sedan många år

Ljungbyheds Golfklubb är en anrik förening som funnits på området sedan 1956. Banan byggdes redan 1933. Ursprungligen var det bara officerarna på F5 som fick använda niohålsbanan, men så småningom kunde även privatpersoner få möjlighet att spela. Länge var man dock tvungen att visa legitimation för att få spela, eftersom man befann sig på militärt område. Under 90-talet utökades banan till 18 hål, och idag är den lika populär som någonsin tidigare.

Lokaler finns för uthyrning

Är man företagare och letar lokaler är Ljungbyhed Park ett fullgott alternativ. I den kreativa miljön som råder finns bland de nuvarande hyresgästerna förutom flyginriktning alltifrån byggnadssnickare till IT- och eventföretag – och mycket mer!
– Vi hyr gärna ut lokaler till alla typer av företag. Här finns både kontorshotell och verkstadslokaler av varierande storlek. Vi ser gärna en bredd i verksamheten, och tycker bara det är roligt om det kommer in lite olika typer av näringsidkare, säger Anders Svensson, VD för Ljungbyhed Park.

Nätverkande

Anders Svensson flaggar också för att man som hyresgäst på Ljungbyhed Park kan bredda sitt kontaktnät.
– Det finns så klart goda möjligheter till nätverkande. Är man två olika verksamheter som sitter i samma kontorshotell kanske man kan finna någon sorts samarbete.

Vi finns på Ljungbyhed Park

Effemcom
Inkyron Production
Ljungbyhed AIR Ideell Förening
Ljungbyhed Park
Ljungbyheds Aeronautiska Sällskap
Ljungbyheds Golfcenter
Ljungbyheds Golfklubb
Ljungbyheds Hotell & Konferens
Ljungbyheds Militärmuseum
LN Teknik
Luftfartsverket – Lfv Ljungbyhed Ats
Lunds Universitet/TFHS
Lunds Universitet/Zooekologisk
Mikael Grahn
MOM Event & Förarcoaching
Mona Scott Städ
Nordic IP
Pama El
Ripa Konstruktioner
Saab
Snälleröds VVS
Tele2
Torraröd Förvaltning AB
Winepartners Nordic
Ydhags Specialsnickerier