29:e året för Ljungbyheds Gammelmarknad

Den 16 och 17 augusti är det återigen dags för Ljungbyheds Gammelmarknad. Den anrika marknaden hölls för första gången 1984, och det är följaktligen 30-årsjubileum nästa sommar.
– Gammelmarknaden är otroligt viktig för Ljungbyhed. Både lokalbefolkningen och de som kommer hit från andra orter spenderar ju pengar även utanför marknaden, så det bli ett bra tillskott för våra butiker. Sedan går alltid överskottet från marknaden till våra andra arrangemang i Ljungbyhed, såsom julmarknaden och Blåkullekul, säger Britt Jönsson från marknadskommittén.

Mycket hantverk

Till årets gammelmarknad väntas runt 150 knallar från när och fjärran. Som vanligt när det är arrangemang av den här typen så kan man som besökare hitta allt mellan himmel och jord. Britt Jönsson berättar att marknadskommittén de senaste åren har valt att satsa lite extra på hantverk.
– Det är väldigt uppskattat. I år kan man bland annat hitta egentillverkade smycken samt sten- och träfigurer. Sedan finns det mycket virkat och stickat också, säger Britt Jönsson.

Barnaktiviteter

Något som varit ett kännetecken för gammelmarknaden i många år är barntivolit. Förutom spännande karuseller finns här också bland mycket annat en positivhalare och en trollericlown. Trollericlownen uppträder inte från någon scen, utan kommer att gå runt på marknaden och visa upp sina tricks för barnen. Just barnfamiljerna är något av gammelmarknadens grundbult rent besökarmässigt.
– Därför försöker vi att ordna något lite extra för dem, säger Britt Jönsson.

Inte väderkänsliga

Gammelmarknaden lockar även många besökare som inte är från Ljungbyhed. Britt Jönsson tror att många ”utsocknes” tilltalas av att stånden står på gatorna inne i samhället och inte på en gräsplan eller äng till exempel.
– Skulle det bli dåligt väder är det inte hela världen, för då blir det i alla fall inte lerigt.

Vakter på natten

Sedan några år tillbaka har marknadskommittén hyrt in vakter som håller koll på marknadsstånden över natten. Tidigare hade man en del problem med skadegörelse, och knallarna tvingades att packa ner sina stånd mellan marknadsdagarna. Nu behöver man inte det längre – i alla fall inte i samma utsträckning.
– Det är tredje året vi har vakter nu, och det har tagits emot väldigt positivt från knallarna. Det gäller ju att hålla dem nöjda och glada, så att de kommer tillbaka nästa år.