Snart premiärdags för Bruksspelet i Klippan

Nu börjar det äntligen närma sig premiärdags för Bruksspelet i Klippan. Torsdagen den 4 juli ges den första av tio föreställningar av musikalen som tar oss tillbaka till pappersbruket anno 1832. Allt utspelas i autentisk miljö nere på fabriksområdet.
– Vi jobbar hårt, men är inte stressade än så länge i alla fall, skrattar projektledaren och initiativtagaren Heléne Lindquist.

Proffs och amatörer sida vid sida

I Bruksspelet görs de största rollerna av professionella skådespelare, medan ensemblen består av Klippanbor. Totalt medverkar 61 personer i föreställningen. Intrigen och en del av karaktärerna är hämtade från brukets historia. En av ”amatörerna” är Olle Carlsson, som till vardags driver en byggfirma i Klippan, och som dess-
utom är hobbymusiker sedan många år. Olle Carlsson spelar pastor Andreas Lundquist, och har även en liten statistroll som en av bruksarbetarna.
– Det är en gång i livet man får vara med om en sådan här grej. Att få vara med i det här kollektivet och lära känna en massa trevliga människor och dessutom få se hur ett arrangemang i den här storleken går till på nära håll är otroligt roligt.

Helkväll med kringaktiviteter

Löser man biljett till Bruksspelet i Klippan kan man förbereda sig på en helkväll i pappersbrukets tecken. Vid sidan av själva föreställningen serveras nämligen också Patronens buffé, och det finns också en bar på området. Den hantverks- och kulturintresserade kan göra ett besök på marknadsgatan, där lokala hantverkare säljer sina produkter. Dessutom håller Bruksmuseet öppet varje kväll för alla som ytterligare vill förkovra sig i pappersbrukets historia. Christer Jönsson, personalchef på Svenska Pappersbruket AB, och medlem i styrgruppen för Bruksspelet, är mycket nöjd med projektet.
– Vi är otroligt glada över att det finns ett så stort intresse för brukets historia och kulturarv. Jag följer arbetet med Bruksspelet kontinuerligt, och det ska bli roligt att se slutresultatet när det blir premiär.

Stora utmaningar

Heléne Lindquist trivs som fisken i vattnet i sin roll som projektledare. Hon har många års erfarenhet av att stå på scen som artist och skådespelare, men den här gången är hon istället den som håller i alla trådar runtomkring.
– Den stora utmaningen just nu är att få ihop allting till en helhet. Det är en inspirerande och lustfylld uppgift.
Även om det inte är första gången som Olle Carlsson står på scen, och det dessutom när vi pratas vid är en hel månad kvar till premiär, så erkänner han att det pirrar lite i magen när han tänker på premiären.
– Jag tror inte jag har spelat teater på närmare 30 år, men vi repar väldigt mycket, så det kommer att sitta när det väl är dags, avslutar han.