Ramona tar över Koch’s Bageri

Koch’s Bageri i Klippan har fått en ny ägare. Det är Klippanbon Ramona Lantz som köpt och tagit över verksamheten efter att de förra innehavarna hastigt och mindre lustigt stängde igen verksamheten i början av maj.
– Jag älskar Koch’s bröd, och saknade det direkt när det stängde. Eftersom jag har arbetat med fakturering och ekonomi hos de förra arrendatorerna så hörde jag av mig till ägarna Eric och Sophie Berntson, och anmälde mitt intresse för att driva bageriet vidare, säger Ramona Lantz.

Personalen tillbaka

Ramona Lantz äger numera alla recepten och varumärket Koch’s. Koch’s har anor ända tillbaka till 1920-talet, och de Klippanbor som aldrig satt sin fot i butiken är tämligen lätträknade. Hur känns det då för Ramona att ta sig an denna legendariska rörelse?
– Otroligt bra. Vi har fått tillbaka många från den gamla personalen, och Kerstin Pettersson, som arbetat här ända sedan Robert Koch’s dagar, är också tillbaka igen. Vi är vänner privat och det fungerar jättebra att arbeta tillsammans, säger Ramona Lantz.

Brödet i centrum

På Koch’s Bageri är det alltså verkligen brödet som står i centrum. Till skillnad från många andra bröd på marknaden innehåller limporna som bakas på Koch’s varken fett, socker, tillsatser eller konserveringsmedel, utan är helt surdegsbaserat. Bakningen sker givetvis i stenugn.
– Kunderna har hittat hit på nolltid. Redan andra dagen kom det folk från Ängelholm som ville bunkra upp och handla bröd för hela den kommande veckan.

På sikt är tanken att brödleveranserna ut till de nordvästskånska butikerna ska komma igång igen. Redan nu har en del affärer hört av sig och vill ha det populära Koch’s-brödet tillbaka brödhyllorna.

Får konditorlektioner

Ramona själv kommer förutom att sköta ekonomi och administration också att stå en del i butiken bakom disken. Dessutom håller hon på med lite ”specialträning” vid sidan om det ordinarie arbetet.
– Jag har fått kontakt med en konditor som arbetat på Koch’s tidigare men som inte är verksam längre. Han håller på att lära upp mig. Jag har alltid varit intresserad av att baka, och det känns kul att få vägledning av ett proffs.

Bufféer och smörgåstårtor

En nyhet som Ramona infört sedan hon tog över är att man varje dag serverar frukost- och salladsbufféer med nybakat bröd.
– Jag hade kontor i Lund under en period. Där fikade jag alltid på ett litet mysigt café som hade en fräsch salladsbuffé, och då tänkte jag att det kunde vara trevligt att ha det här också.

Förutom bufféerna kan också de som är sugna på smörgåstårta och fruktcocktail få sitt lystmäte på Koch’s numera.
– Vi kommer att göra smörgåstårtor med massor av olika fyllningar som man kan beställa om man planerar en större fest till exempel. I sommar kommer vi även att sälja en god och svalkande fruktcocktail, avslutar Ramona Lantz.