Lyckad gradering!

Onsdagen den 29 maj var det gradering för Klippans Karateklubbs medlemmar. 21 barn och 16 vuxna fick visa upp sina färdigheter för en extern bedömare – detta för att förtjäna nya bälten.
– För att kunna gradera sig måste man ha ett visst antal träningar bakom sig. Är man upp till 13 år gammal ska man ha tränat minst 20 gånger, och alla som är äldre ska ha 30 träningar bakom sig, säger Dick Johansson, tränare och kassör i Klippans Karateklubb.

Två graderingar om året

Klippans Karateklubb håller två graderingar per år, en i slutet av vårterminen och en vid höstterminens slut. Till hösten inleder man i år också med att ordna en så kallad upphämtningsgradering.
– Det finns en del medlemmar som inte hunnit träna tillräckligt för att komma i fråga redan nu. Genom att sommarträna eller delta på ett läger i Malmö i kan man ta igen förlorad träningstid och då vill vi erbjuda en extra möjlighet att gradera sig inför höstterminen, säger Dick Johansson.

Vid en gradering kallas en utomstående bedömare in. Klippans Karateklubb har sedan några år tillbaka ett samarbete med Miroslav Unic från Landskrona, som själv har svart bälte i femte graden. Medlemmarna fick visa upp sina färdigheter i tre olika kategorier för honom: Kihon (Grundtekniker), Kumite (fighting) och Kata (rörelsemönster). Det är också viktigt att visa upp god fysik och rätt karateanda. Dick Johansson förklarar:
– Det gäller att göra sitt bästa efter sin förmåga. Våra yngsta medlemmar är 7 år gamla och vår äldsta är idag 65, så givetvis krävs det inte att alla skall kunna göra avancerade tekniker som hoppsparkar och liknande. Det är också viktigt att alla förstår att karate endast ska utövas i dojon (träningslokalen) och ingen annanstans. Om någon missbrukar detta till att skada någon till exempel så blir denna person utesluten direkt.

Karate ett sätt att leva

Vad är det då som gör karate så speciellt? Dick Johansson menar att man genom karate kan öka såväl kondition som smidighet och även sitt självförtroende. Man vet vad man kan göra, men man ska inte missbruka det. Men det tar ett tag att komma in i den speciella karateandan.
– Många känner sig lite löjliga i början innan man har kommit in i allt det där med att man ska skrika ut sin styrka och räkna på japanska till exempel. Man behöver dock inte vara orolig för att bli utskrattad, utan vi visar varandra respekt hela tiden.

70 aktiva

Totalt har Klippans Karateklubb omkring 70 aktiva.
– Vi har haft några lyckade år där vi fått in mycket ungdomar som har fungerat som goda ambassadörer till sina kompisar. Det känns också extra kul att vi har fått in så många tjejer i klubben. I vissa åldrar är de faktiskt i majoritet på ungdomssidan.

Välkommet anslag

Med hjälp av ett anslag på 10 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Skåne kommer man inför hösten att investera i en pusselmatta som kommer att utveckla träningen med fler och annorlunda träningsformer!
– Detta är något vi har sett fram emot länge, avslutar Dick Johansson.