Åbymarknad i Klippan den 18 juni

Varje junimånad de senaste 25 åren har marknadsknallen James Korman från Särö ett par mil söder om Göteborg styrt kosan söderut när det blir dags för Åby Marknad. I år är 18 juni datumet som gäller.
– Skåningarna gillar verkligen att gå på marknad. Det är alltid roligt att komma ner till Klippan, säger han till Söderås Journalen.

160 marknader om året

Och James Korman vet vad han talar om. Han arbetar nämligen som knalle året runt och besöker omkring 160 marknader runtom i Sverige, från Ystad i söder till Gävle i Norr. På Åby marknad hittar man honom i korsningen vid Pizzeria Hörnan. Och när man ber honom berätta lite om vad han säljer blir han inte svaret skyldig.
– Det är alltifrån presenter och heminredning till leksaker. Jag säljer till alla typer av kunder. Spislock, servetter, tavelramar, plastväskor, kylskåpsmagneter – det finns inga gränser, skrattar han.

Det finns väl få företeelser som är så väderkänsliga som utomhusmarknader. James Korman ser dock stora skillnader från evenemang till evenemang angående hur besökarna tar sig an dåligt väder.
– Marknadspubliken i Klippan är väldigt tålig. Det är alltid bra med folk här även när det är dåligt väder.

Väl igenkänd

Efter ett kvartssekel på Åby Marknad är James Korman ett bekant ansikte när han kommer till Klippan. Hans klingande göteborgska sticker ut, och varje år är det många återkommande besöker som kommer fram och hälsar och pratar lite .
– För att trivas med knallelivet ska man gilla två saker lite extra: Att köra bil och att träffa folk – och det är faktiskt mina två favoritsysselsättningar, avslutar James Korman.