Ungdomsskribent

För ett år sedan sökte vi efter en Ungdomsskirbent till Söderås Journalen. Syftet med detta var att vi tyckte det skulle vara kul att få en ännu bredare spännvidd mellan våra olika artiklar än vi redan har. Ingen kände sig kallad då, men nu har vi fått tag på en tjej som vill prova ”sina vingar” i skrivandets konst. Linn Berggren är namnet på tjejen som har skrivit krönikan nedan. Linn är 14 år, går i 8:e klass på Petersvenskolan i Klippan. Om ni tycker Linn har gjort ett bra jobb med sin krönika så gå gärna in på www.facebook.com/Klippanshopping och kommentera detta!

Vecka 11 var sjuorna och åttorna på Petersvenskolan ute på PRAO. Ungefär hälften var och praoade på dagis.Andra ställen var veterinärkliniker, skolor och inom vården.

När man kom tillbaka till skolan pratade man om vad man hade fått göra, när man började och slutade o.s.v.

Man började prata mer om vad man ville bli när man blev stor, vilken linje man skulle välja på gymnasiet. Det finns en del som vill jobba som poliser, några som vill jobba med djur och en del som vill bli elektriker.

Det är en skillnad från när man var liten, då ville man bli prinsessa eller riddare eller sånt som man läste om i sagorna, men det är saker som man vid15 års ålder tänker: ”Hur kommer det sig att jag ville bli det?”

Vissa har både A-, B- och C-plan (en jag känner har till och med en F-plan), men vissa vet inte ens vad de vill bli. När man kommer upp i högstadiet blir pressen högre och man tänker: ”Varför vet jag inte vad jag vill jobba med? Det vore ju enkelt att hitta något som skulle passa mig.” Men ibland är det svårt.

Sedan finns det det andra problemet, man har helt enkelt för många alternativ.Ska man bli författare för att man alltid har gillat att läsa? Eller kanske advokat för att man är bra på att argumentera? Eller kanske psykolog för att man har alltid varit den som kompisar har kunnat prata med och de har känt sig bättre efteråt?

Sedan måste också betygen passa in så man kommer in på den linje som man vill gå på.

Man kan bli förvirrad av alla möjligheter som man kan ha. Men man kan också bli förvirrad av bristen på möjligheter.
Ja, vem vet?