S:t Petri kyrka – väl värt ett besök!

Det är ett välkänt faktum att S:t Petri kyrka i Klippan är något av en helgedom för många arkitekter och arkitekturintresserade. I november förärades Sigurd Lewerentz skapelse av finbesök från Spanien i form av spanske arkitektprofessorn Tomas Garcia Garcia, från universitet i Sevilla.

– Det känns otroligt att få komma hit. Jag har läst mycket om S:t Petri och har även byggt en komplett replika i mindre skala. Jag är speciellt intresserad av fläktsystemet i kyrkan och hur det är uppbyggt, säger han till Söderås Journalen.

Bra för turismen

För att förstå hur stor och viktig S:t Petri är för Klippan räcker det med att konstatera att Tomas Garcia Garcia förutom sin skalmodell av kyrkan under sin karriär tillverkat ytterligare två replikor av andra kända byggnadsverk: Katedralen i Sevilla och Notre Dame i Paris!
– Det är roligt att det finns ett sådant intresse för S:t Petri. Det är något som gynnar alla oss i Klippan. Kyrkan lockar hit många personer som inte annars skulle haft vägarna förbi, säger Klippans turistchef Eivor de la Cueva, som ju är spansktalande, och är den som haft kontakten med professor Garcia innan hans besök.

Guidad tur

Den spanske gästen fick under sitt besök en två timmar guidad tur i sällskap med Eivor de la Cueva, och kyrkovaktmästaren Sven Arlemon. Eivor var med som tolk, och det var en mycket entusiastisk Tomas Garcia Garcia som tog in allt som sades.
– Jag känner mig mycket hedrad av att Eivor och Sven tog sig den här tiden. Det har varit mycket intressant att äntligen få se S:t Petri ”på riktigt”, inte minst för min forsknings skull, säger han.

Turista på hemmaplan

Eivor de la Cueva vill också passa på att slå ett slag för att även Klippanborna själva, som kanske är lite ”hemmablinda” ska göra ett besök i S:t Petri.
– Den är verkligen fantastisk! Kyrkan håller guidade visningar med jämna mellanrum – det är något jag verkligen kan rekommendera alla att gå på.