Sjunger in julen med gospel

Den 16 december kan alla vänner av gospel- och julmusik med fördel bege sig till kyrkan i Perstorp, då gospelkören Arise står för underhållningen i två föreställningar. Parollen är ”Arise och ett piano”.

– Vi körde det förra året också, och det blev något helt annat att bara ha piano som komp än när vi spelar med band och håller stora konserter, säger Aase Ericsson, organist i Perstorps församling och körledare för Arise.

Klassiskt och modernt sida vid sida

Arise framför alla låtar i gospelarrangemang ”med en liten twist”, som Aase Ericsson uttrycker det. På julkonserten kommer man att blanda klassiker som ”Stilla natt” och ”O helga natt” med lite modernare svenska och amerikanska jullåtar.
– Vi håller på strax över en timme, det känns som en lagom tid med tanke på det lite mer avskalade formatet.
Arise har i dagsläget 45 medlemmar, fördelat på 7 tenorer (män) och 38 sopran- och altröster (kvinnor). Inte direkt 50/50-fördelning alltså, men så är det enligt Aase Ericsson i de flesta körer.
– Storleken på kören varierar beroende på hur många tenorer vi är. Även om det kan låta som en stor skillnad med 7 mot 38 så blir det ändå en bra och jämn fördelning när vi sjunger, eftersom tenorrösterna är mycket starkare än sopranerna.

45 medlemmar

För den som känner sig manad att vara med i Arise så har man antagning en gång om året. I kören är alla åldrar välkomna, och just nu har man en ganska jämn åldersfördelning med en grupp i 18-20-årsåldern, några runt 30 och några mellan 45 och 50. Att sjunga i Arise är en hobby som kräver stor tid i anspråk, då Aase och hennes körmedlemmar lägger ner mycket tid. Under årens lopp har man bland annat spelat in skivor och även uppträtt tillsammans med kända artister som Sanna Nielsen, Janne Schaffer och Gladys del Pilar. I våras satte man upp en version av Jesus Christ Superstar med stor framgång.
– Det är viktigt att variera sig. Vi hade kunnat göra en vår- och en julkonsert och ett framträdande på Perstorpskarnevalen varje år, men det blir för statiskt. Vi försöker alltid att hitta nya projekt som stimulerar oss.

Ensemble i gudstjänsterna

De musikaliska ledorden för Arise rent är nutida gospel. För att locka så många olika åldrar som möjligt så försöker Aase Ericsson att plocka ut låtar som är populära just för tillfället och arrangera om dem till gospel. Några av artisterna vars låtar man tolkar är Heart, Uno Svenningsson, Rihanna och Coldplay – och med dessa fyra exempel täcker man ju in en rätt så bred målgrupp.
– Inte minst i kontakten med konfirmanderna är det bra att kunna visa på att vi vid sidan av den traditionella gospeln även gör lite modernare musik.