Nya tider för bostadsmarknaden

Det är nya tider för samtliga aktörer på bostadsmarknaden. Såväl mäklare som köpare och säljare har till viss del fått en ny verklighet att förhålla sig till.
– Det säljs absolut fortfarande fastigheter, men det tar oftast lite längre tid än tidigare. Till viss del beror det ju på att utbudet är större nu än för några år sedan, konstaterar Camilla Asp, registrerad fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Klippan.

Många fördelar

Om man anlitar Länsförsäkringar Fastighetsförmedling när man vill sälja sitt hus får man en helgjuten mäklartjänst med allting under samma sak.
– Vi erbjuder en trygg helhetslösning inom mäkleri, bank och försäkring. Dessutom arbetar vi ständigt med att förbättra våra tjänster – allt för att kunden ska få en så trygg och bra upplevelse som möjligt. Att vi har varit verksamma i många år i både Klippan och Perstorp gör också att vi har byggt upp en stor samlad kunskap om bostadsmarknaden i det här området.

Tuffare villkor

Under 00-talet, eller i alla fall fram till finanskrisen 2008, var det relativt lätt att få bostadslån. Bankerna var frikostiga och krävde under några år varken kontantinsatser eller ställde amorteringskrav. Dessutom gick det utmärkt att låna till renovering. När ”proppen” gick ur marknaden 2008 blev fallet hårt. Numera är det tuffare villkor som gäller.
– Bolånetaket som regeringen införde 2010 begränsar belåningen av bostäder till 85 % av marknadsvärdet. Den som vill köpa måste alltså ha en större kontantinsats än tidigare, och detta skapar problem. Förstagångsköparna har det extra svårt. Bankerna vill även att kunderna säljer först innan de köper något nytt.

Som en följd av detta har mäklarna börjat arbeta lite annorlunda.
– Vi arbetar mycket mer med öppna visningar och helgvisningar, och använder oss betydligt mer av spekulantregistret än vad vi har gjort tidigare. Det är bara hårt jobb som gäller, och det får våra kunder när de anlitar oss.

Tipset: Spara och ha tålamod

Camillas Asps bästa råd till alla som ska sälja hus är att ha lite is i magen. I de flesta fall får man sitt hus sålt till ett bra pris, men det kanske dröjer lite innan den rätta köparen dyker upp. Ska man köpa hus är det allra viktigaste att anpassa kalkylen efter bankens krav på 15 procent i kontantinsats. Har man möjlighet till detta finns bra chanser att hitta ett hus man blir nöjd med.
– Ett tips är att påbörja ett sparande i god tid om man har möjlighet till detta. Om man är händig kan det också vara idé att försöka hitta ett lite billigare renoveringsobjekt som man kan forma helt efter egna önskemål.