Nu tillverkas det hästtransporter i Klippan igen

Sedan den 1 maj i våras tillverkas det återigen hästtransporter i BOJ:s gamla lokaler på Åbytorps industriområde.

Det nya företaget heter Transportvagnar, och ägs av fyra tidigare BOJ-medarbetare.
– Vi är fyra eldsjälar och optimister som jobbat på BOJ i många år och tyckte det var synd att verksamheten skulle upphöra helt, säger Birger Svensson, som startat det nya bolaget tillsammans med kollegorna Dennis Hansen, Dennis Ågren och Jimmy Svensson.

Tillverkar Classic-modellen

BOJ var Sveriges största tillverkare av hästtransportvagnar. Företaget såldes i maj 2010. Tyvärr gick företaget i konkurs i början på 2012 då Thule köpte upp varumärkesnamnet Boj. Thule hade dock inga ambitioner att fortsätta tillverkningen.
– Då gick vi fyra in och köpte svetsar och annan utrustning på den exekutiva auktionen och körde igång igen, säger Birger Svensson.
Transportvagnar är ett mindre företag, som går runt på arbetsinsatser från de fyra delägarna, ytterligare en anställd och en praktikant. Man har endast en modell på programmet – aluminiumvagnen Classic, som tillverkas efter beställning. Dessutom finns en serviceverkstad i en närliggande fastighet. Birger Svensson slår fast att det inte handlar om någon masstillverkning. Hos Transportvagnar står kvaliteten och det genuina hantverket i centrum.
– Vi har till exempel ändrat lite i inredningen i vagnen sedan BOJ-tiden. Numera är den rostfri istället för galvad invändigt. Sedan gör vi all svetsning och bockning av plåt för hand. Vi får axlar och koppling färdiga, men i övrigt bygger vi hela vagnen på egen hand.

Lång branscherfarenhet

Samtliga fyra delägare har jobbat minst tio år vardera på BOJ, och har därför stor branscherfarenhet att luta sig tillbaka på. Något som kommer extra väl till pass när man arbetar utifrån kundernas beställningar. För den som är sugen på en ny hästtransport finns det nämligen alla möjligheter att få den exakt som man vill ha den.
– Vagnarna lackeras helt efter kundens önskemål. Sedan har vi även utvecklat kvalitets- och säkerhetstänket. Vi förbättrar oss hela tiden och tänker alltid på hästens bästa, säger Birger Svensson.

Säljare ute i landet

Förutom att man arbetar i mindre skala än under BOJ-tiden och enbart tillverkar en sorts vagn, så är upplägget i princip det samma som tidigare med säljare runt om i landet.
– Men det går givetvis även bra att kontakta oss direkt på fabriken i Klippan om köp och andra frågor. Det finns även information på www.transportvagnar.se, säger Birger.

Lever med företaget

Det är ett stort steg att gå från en tillvaro som anställd till att driva eget företag – något som de fyra delägarna blev varse ganska fort efter att Transportvagnar startades upp i våras, den 1 maj för att vara exakt.
– Man lever med företaget på ett annat sätt, det blir mer av ett dygnet runt-tänkande. Det är så klart lite tufft nu i början, men alla vi fyra tror stenhårt på det här. Vår nisch är att tillverka hästtransporter av högsta kvalitet till kunder som är beredda att betala för att få något alldeles extra. Vi kan som sagt inte leva på massproduktion, utan på kvalitet, menar Birger Svensson.