Nu börjar förberedelserna!

Arbetet med musikalen ”Bruksspelet i Klippan – Sunnerdahl på liv och död fortsätter. Och nu finns det snart biljetter tillgängliga. Premiären sker den 4 juli 2013, och tre veckor framåt därifrån kommer man att ge tio föreställningar.

– Vi släpper biljetterna i samband med julskyltningarna i Klippan och Ljungbyhed, berättar projektledaren Heléne Lindquist.

Alla har en relation till bruket

et var när Heléne Lindquist en dag körde förbi pappersbruket i Klippan som hon började fundera på dess historia och det faktum att hon som Klippanbo aldrig varit där.
– Alla i Klippan har en relation till bruket även om man inte arbetat där själv. Det var då tanken om en musikal i utemiljö föddes.

Ett och ett halvt år efter den där ”snilleblixten” är projektet alltså i full gång.
Finansierar gör Leader, Studiefrämjandet, Klippans kommun, Klippans Bruk och Artist & Nöje. Just nu är omkring 35 personer aktiva i arbetet med musikalen, som kommer att behandla eran när Sven-Magnus Sunnerdahl var patron, det vill säga 1825-53. Manusförfattaren och regissören Ewa Ohlson-Westin är mycket entusiastisk över projektet, där professionella artister och amatörer kommer att samsas sida vid sida. Just nu är man inne i castingprocessen där man arbetar med att besätta de fem roller som ska gestaltas av proffs.
– Det är enastående att kunna spela en musikal där det man framför har hänt på samma plats. Jag har jobbat med historiska projekt tidigare också, och tycker det är roligt att gräva i det gamla och hitta nya lösningar, säger hon.

Bred förankring

Under hösten har man bedrivit kursverksamhet där alla som är intresserade av att medverka i någon form har fått skådespelarträning. Vill man inte stå på scen går det precis lika bra att engagera sig i någon av de produktionsgrupper som också bildats. Dessa grupper är inriktade på en rad olika områden, till exempel kuliss, kostym eller marknadsföring.
– Vi vill ha en bred förankring och ha öppet för alla som vill delta på ett eller annat sätt. Det är bara för folk att höra av sig, säger Heléne Lindquist.