Med barnasinnet i centrum!

Efter nästan 30 år som barnskötare och dessförinnan hemmafru med två egna barn gick Ulla Johansson från Östra Ljungby i pension i våras.
– Det ger otroligt mycket att arbeta med barn. De är så spontana, och när man får ett leende och de där små armarna runt halsen kan man inte ha ett bättre jobb.

Hemma i många år

Ulla var alltså hemma med sina egna barn Pernilla och Fredrik under deras uppväxt. När de var ”flygfärdiga” i mitten av 80-talet började Ulla studera på Komvux, där hon läste ekonomi. Parallellt med studierna slumpade det sig så att det behövdes vikarier på Pilagårdens förskola i Östra Ljungby samtidigt som Pernilla praoade där. Ulla fick en förfrågan, och på den vägen är det. Något ekonomijobb blev det aldrig, utan Ulla sadlade istället om och utbildade sig till barnskötare. Hon stannade på Pilagården i åtta år, innan hon på grund av omorganisation inom barnomsorgen istället hamnade på förskolan Linnea, precis intill Snyggatorpsskolan i Klippan. Och där har Ulla arbetat ända fram till pensionen i våras
– Jag trivdes bra med att jobba i Klippan eftersom jag bodde i Östra Ljungby. Det blev lite lättare att separera arbete och fri-tid då. Mina egna barn ville knappt gå med mig till affären hemma i Östra Ljungby till exempel eftersom jag rätt ofta blev stoppad av andra barn som ville prata.

Arbetat med de minsta

Ulla har under hela sin yrkestid inom förskolan arbetat på småbarnsavdelningen, som har hand om barn från 0-3 år. Många barnskötare och förskollärare brukar variera sina anställningar så att man arbetar med olika åldersgrupper, men Ulla har valt att bli de allra minsta trogen.
– Man får så oerhört mycket bekräftelse. Sedan är det en stor glädje att kunna följa familjerna också. En del av de barnen jag har haft hos mig har ju kommit tillbaka som vuxna med sina egna barn till exempel.

Föränderligt samhälle

Under alla år Ulla har arbetat som barnskötare har samhället förändrats. Barngrupperna är betydligt större idag, och barnen spenderar mycket längre tid på förskolan än vad de gjorde på 80-talet, eftersom majoriteten av 2010-talets föräldrar arbetar heltid. Pedagogiken har också utvecklats. Sedan lång tid tillbaka finns det knappast en enda förskola som saknar datorer, och de senaste åren har även läsplattor blivit en naturlig del i undervisningen.
– Jag förstår ju att det är framtiden, men det måste användas med måtta. Det är lämpligt för mig att gå i pension nu och lämna över till de lite yngre pedagogerna, som har det här med datorer och läsplattor mer naturligt för sig.

Fick en iPad

Som pensionär kommer dock Ulla i alla fall att hålla sig uppdaterad med den moderna tekniken. I pensionspresent från maken Sven och barnen med deras familjer fick hon nämligen – en iPad!
– Jag har börjat att sätta mig in i hur den fungerar – skulle det vara några problem så kan jag ju alltid fråga mitt treåriga barnbarn, som har jättebra koll!

iPaden fick till exempel följa med när Ulla och Sven häromsistens gjorde en weekendresa till Moseldalen i Tyskland.
– Man kan ju till exempel ta kort med den när man är iväg som sedan är jättelätta att visa upp.

Inga sysselsättningsproblem

Efter snart ett halvår som pensionär så trivs Ulla förträffligt med tillvaron. Naturligtvis saknar hon barnen och kollegorna på Linnea, men när hon inte jobbar längre finns ju massor av tid över till annat. Vid intervjutillfället har Ulla till exempel hand om barnbarnen, som just den här veckan har skollov. Tillsammans med en väninna har hon planer på att läsa engelska och tyska på folkhögskolan i Munka Ljungby så småningom. Dessutom har Ulla gått målerikurser på ABF, och lärt sig att måla både i olja och akryl. Korsordslösning och stickning är också hobbyer som det finns mycket större möjligheter att utöva numera, liksom trädgårdsskötsel.
– Jag ser verkligen fram emot våren och att fixa i trädgården. Jag har reda börjat fundera lite på vad jag ska plantera. Trädgårdsskötsel är roligt, men tidigare har man inte riktigt haft tid till det.

Det låter med andra ord inte som att det där med att fylla dagarna med innehåll kommer att vara några större problem för Ullas del!