Lucia cup intar idrottshallen!

De två första helgerna i december är det full aktivitet i Klippans idrottshall – då är det nämligen för 17:e året i rad dags för Klippans FF:s inomhusturnering Lucia Cup.

– Marknaden för inomhuscuper i Skåne har varit överetab-lerad länge, men vi har lyckats hålla vår vid liv med 120-130 deltagande lag varje år. Vi står oss bra i konkurrensen, konstaterar en nöjd Lasse Fors, kanslist i Klippans FF.

Succé direkt

Den första upplagan av Lucia Cup spelades redan 1996 och var ett initiativ från ungdomsavdelningen inom Klippans FF (eller Klippans BIF som man hette då, innan sammanslagningen med Forsby IF 2004). Som alla andra idrottsföreningar där stora delar av verksamheten är beroende av ideella insatser behövde man en ”kassapjäs” för att säkra upp mer intäkter.
– Det blev jättesuccé direkt. De första fem åren tog vi bara in 10 lag i varje klass, men sedan växlade vi upp till 16 lag kring millennieskiftet.

Publikfest

Vad är det då som gör att Lucia Cup är så populär? Lasse Fors tror att miljön i idrottshallen är en viktig faktor i sammanhanget.
– Idrottshallen har god läktarkapacitet och sväljer mycket folk. Det blir roligare för ungdomarna att spela inför en fullsatt idrottshall, och det vet jag lockar många föreningar att komma hit.
Klippans FF har dessutom ett samarbete med Hässleholms IF, där man kommit överens om att de båda klubbarna gästar varandras cuper med så många lag som möjligt.
– Många av våra ungdomar spelar innebandy under vinterhalvåret, så därför har vi bara en träning veckan inomhus. Då är inomhuscuperna otroligt viktiga för att hålla ihop grupperna. Om man inte har gemensamma mål att träna för är det lätt hänt att man hoppar den där träningen och lägger full fokus på innebandyn istället.

God återväxt

I övrigt är Klippans FF:s ungdomsavdelning relativt välmående för tillfället. Även om fotboll fortfarande med god marginal är landets största ungdomsidrott så har konkurrensen ökat.
– Det är inte lika många som börjar spela fotboll nu som för 15-20 år sedan. Vi hade en liten dipp för några år sedan, men nu har det vänt uppåt igen. Bland de allra yngsta har vi i år gått från att vara 20-25 barn när säsongen började till runt 60 idag!

Gott hopp om framtiden för Klippans FF alltså!