Julkorten står sig starka!

Trots all ny modern teknik och alla sociala medier som uppstått under den senaste 10-årsperioden så minskar inte svenskarnas skickande av julkort.

SMS, Facebook och Twitter i all ära – men det verkar inte finnas någonting som slår att klistra ett frimärke på ett handskrivet kort och sedan styra kosan mot närmaste postlåda. Julen 2011 skickade svenskarna runt 30 miljoner julkort – precis lika många som man gjort de senaste decennierna.
– Det är glädjande att traditionen att skicka julkort är så djupt rotad. Dessutom är det ett kvitto på att den handskrivna hälsningen är mycket mer personlig än ett SMS eller en uppdatering på Facebook. Vid jul och andra högtider föredrar vi det personliga och det som kommer direkt hem i brevlådan, säger Andreas Falkenmark, chef för Posten Meddelande Sverige.

Tradition sedan 1800-talet

En SIFO-undersökning som gjordes julen 2011 visade att drygt 8 av 10 privatpersoner föredrar att få sina julkort med posten, medan 2 av 10 vill ha en digital hälsning.
I Sverige har vi skickat julkort ända sedan slutet av 1800-talet, då traditionen letade sig hit från främst Danmark och Tyskland. Motiven visade de i Sverige helt okända jultraditionerna julgran, jultomte och julklappar, som efterhand blev en naturlig del av det svenska julfirandet.

Nu, när det snart är dags att tänka på vem man vill skicka julkort till i år, passade Söderås Journalen på att ge oss ut i våra utgivningsorter för att höra efter hur tankarna går hos folket.

Brukar du skicka julkort?

Lisbeth Svensson, Nyvång (men jobbar i Östra Ljungby, där vi pratar med henne)
– Ja, det blir nog ett 20-tal varje år till släkt och vänner. Jag tycker det är så trevligt att få julkort, och då måste man ju skicka några också (skratt)! Jag skickar även lite SMS, men det känns mycket mer personligt med ett riktigt kort.

Leif Johnsson, Kvidinge
– Nej, inte så mycket faktiskt. Det blir några stycken till avlägsna släktingar och bekanta som jag inte träffar så mycket. De jag träffar och pratar med brukar jag inte skicka till, utan då önskar jag dom en god jul när vi ses istället.

Ingrid Sandström, Ljungbyhed
– Jag skickar julkort, men det har blivit färre och färre med åren. Jag skickar även lite SMS, men det är ju trots allt trevligare och mer personligt med julkort. Runt 15 stycken blir det nog varje år.

Angelica Berlin, Röstånga
– Nej, jag skickar inga julkort alls och har aldrig gjort. Jag vet inte riktigt varför, det har bara inte blivit av. Jag försöker få iväg några SMS istället.

Sixten Dahlbom, Perstorp
– Det blir nog bara fyra-fem stycken varje år, till den närmaste släkten och familjen. Jag tycker det är trevligt både att skicka och att få julkort.

Annette Olsson, Klippan
– Ja, jag får nog i väg runt 25 julkort och rätt många SMS. Det är ett trevligt sätt att önska nära och kära en god jul.