En bransch som kräver både hjärta och närvaro!

Att vara egen företagare innebär ofta att gränserna mellan jobb och fritid blir aningen otydliga. Är det egna företaget dessutom en begravningsbyrå tenderar de ofta att upplösas helt.

– Det blir en livsstil och en vardag, men aldrig slentrian, konstaterar Mikael Karlsson, ägare till Röstånga Begravningsbyrå, som trivs alldeles utmärkt med sitt arbete.

Sonen i firman

2011 började Mikaels son Simon att arbeta tillsammans med sin far. Och Simons inträde i firman har gjort att de numera delar upp jourtiderna sinsemellan.
– Tidigare har jag haft jour tre veckor i stöten, nu tar vi fjorton dagar var istället, säger Mikael Karlsson.

Mikael Karlsson köpte Röstånga Begravningsbyrå 1989 och har drivit den sedan dess. 1999 tog han även över H Nilssons Begravningsbyrå i Eslöv. Idag har Nilssons Begravningsbyrå (Mikael tog bort H:et i företagsnamnet vid köpet) en filial vardera i Eslöv, Kävlinge och Röstånga. Den sistnämnda går dock fortfarande under namnet Röstånga Begravningsbyrå. Mikael ser skillnader mellan att driva verksamhet på mindre orter som Röstånga och lite större som Eslöv.
– I och med att jag bor i Röstånga så känner jag ju folket här på ett annat sätt. Man kan släkterna bättre och har lite mer ”koll”. Röstånga är ju dessutom lite mer lands-bygd, och här är kyrkan mer närvarande.

Även borgerliga begravningar

Det är lätt att glömma bort, men det är ju faktiskt så att för de som inte är medlemmar i svenska kyrkan hålls istället en borgerlig begravning. Både Mikael och Simon är borgerliga officianter, och håller därför i dessa ceremonier när de anhöriga önskar detta.
– Vi har kanske en borgerlig begravning i månaden ungefär. Vårt arbete runtomkring blir ju likadant, men det är lite annorlunda när man är officiant. Det blir ännu mer personligt.

Ett kall

Röstånga Begravningsbyrå är en auktoriserad begravningsbyrå, vilket innebär att man är medlem i Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) och därmed uppfyller alla branschkrav som ställs. Till skillnad från många kollegor har inte Mikael Karlsson fötts in i yrket, utan han tog över Röstånga Begravningsbyrå när dåvarande ägaren skulle sälja 1989.
– Jag har gått många kurser inom SBF, och har även haft stor hjälp från min företrädare och andra kollegor, speciellt när jag var ny i yrket.

Det är säkert många som undrar hur man hittar styrkan att hela tiden arbeta med människor som befinner sig mitt i sorgen. Mikael Karlsson svarar:
– Det här yrket är ju något av ett kall. Det ger enorm tillfredsställelse att hjälpa människor i dessa svåra situationer, och när de tackar för ett fint arrangemang efteråt känner man att man har bidragit till deras bearbetning av sorgen.