Doft av hallon och smak av friskt äpple!

Hallonfröjd – det är det närmast poetiskt klingande namnet på den ekologiska och lokalproducerade dryck som i slutet av oktober tog hem vinsten i Skånska Matverk 2013. Nu väntar nationell final i januari för producenterna i Team Söderåsen.

– Vi är otroligt glada att det gick så bra i en mycket hård konkurrens, säger Calle Laurén från Fruemöllans Bär, som tillsammans med Skäralids Restaurang och Innovativa drycker på SLU Balsgård ligger bakom Hallonfröjden.

Final i januari

Skånska Matverk är en landskapsfinal till den nationella produkttävlingen Matverk, vars final alltså kommer att hållas i januari 2013 vid Gastronomiskt Forum i Nyköping. I den skånska deltävlingen tävlade 12 olika produkter som alla utvecklats i samarbete mellan producenter, förädlare och kockar. Fruemöllans Bär har sedan länge haft ett samarbete med Cecilia Jörlevik på Skäralids Restaurang, som säljer deras produkter, och därför var det naturligt att involvera henne i framtagandet av Hallonfröjd, som alltså är en varsamt pastöriserad dryck, helt utan tillsatt socker.
– Den första doften av hallon och den efterföljande smaken av friskt äpple är helt fantastiska. Syran gör Hallonfröjden spännande såväl till ostbrickan som till tapas och annat småplock. Jag kan också tänka mig att den kan passa som dessertdryck till lakrits, tipsar Calle Laurén.

Startade 2007

Fruemöllans Bär utanför Klippan startades av Calle Laurén och hans fru Martina 2007. De är båda trädgårdsingenjörer, och har de senaste fem åren ägnat en stor del av sin fritid åt att odla bär. Det började med havtorn och fortsatte med bland annat hallon, björnbär och jordgubbar. Deras sylt och marmelad är mäkta populär, och havtornssylten har till och med serverats på Nobel-festligheterna i Stockholm vid ett tillfälle. Att man skulle tävla i Matverk var något som bestämdes ganska sent.
– Vi höll på med produktutveckling av en ny dryck, och samarbetade med ett musteri i Borensberg i Östergötland. Problemet var bara att man ju inte kan kalla den för lokalproducerad då, och det var då vi kom i kontakt med Innovativa drycker på SLU Balsgård, som tipsade oss om den här tävlingen, säger Calle Laurén.

Inga planer på storskalighet

Nu hoppas naturligtvis Team Söderåsen på framgång även i den nationella finalen.
– Att vinna i finalen handlar mycket om att bli erkänd som en duktig småskalig leverantör och producent. Vi har inga planer på att bli storskaliga – det går inte att göra den här produkten i industrimiljö. Däremot hoppas vi på att kunna bygga ett eget förädlingskök här hemma på gården, så att vi kan utveckla det småskaliga mathantverket ännu mer.

Vill man köpa Fruemöllans Bärs produkter kan man i närområdet hitta dem hos bland annat Bjärhus Gårdsbutik och Skäralids Restaurang.