Bjärhus Gårdsbutik Svenska mästare

Bjärhus Gårdsbutik gör Sveriges bästa lufttorkade karré! I början av november utsågs man nämligen till svenska mästare i klassen ”lufttorkade/kallrökta helköttsprodukter” vid Chark-SM på Clarion Hotel Post i Göteborg.
– Det känns fortfarande lite overkligt, men otroligt härligt, säger en av ägarna Elisabeth Hansson.

Ordnas vartannat år

Chark-SM anordnas vartannat år, och är kött- och charkuterivärldens stora branschsammankomst. Förutom att träffas och utbyta erfarenheter belönar man även årets bästa produkter i en rad olika klasser. Olika producenter tilldelas guld-, silver- och bronsmedaljer, och bland alla guldmedaljörer i varje klass utses en vinnare till svensk mästare. 2012 var det alltså Bjärhus Gårdsbutik som förärades denna titel i klassen ”lufttorkade/kallrökta helköttsprodukter”.
– Nu hoppas vi på att kunna sälja karrén på ännu fler ställen. Redan idag säljer vi den till restauranger i Skåne och Stockholm, och i och med vinsten kommer den att bli ännu mer efterfrågad. Därför gör vi allt vi kan för att få fram så mycket som möjligt av denna produkt.

Torkar i åtta månader

Är man nyfiken på hur prisbelönad karré smakar så är det bara att bege sig till Bjärhus Gårdsbutik.
– Oavsett hur mycket vi säljer till andra leverantörer så kommer den alltid att finnas kvar här. Det är ju vår trogna kundstock som hjälpt till med att plocka fram den.

Vad är då det ”hemliga knepet” för att få till en karré som belönas med titeln svensk mästare? Eliasbeth Hansson kan naturligtvis inte berätta exakt hur man går tillväga när man arbetar med köttet och vilka kryddor man använt, men avslöjar ändå några detaljer.
– Vi saltar först i kar, och sedan får köttet lufttorka i åtta månader. Man måste givetvis hålla koll på produkten under dessa månader så att den mår bra. Det sköter inte sig själv.