Så tänker de om sitt gymnasieval

Nu börjar det bli dags för niondeklassarna i Klippanområdet att välja gymnasieprogram inför nästa år. Den 13 oktober höll Klippans Gymnasieskola öppet hus för sina blivande elever. Söderås Journalen passade på att fråga några av de nuvarande förstaårseleverna om hur de tänkte vid den här tiden förra året när de gjorde sitt gymnasieval. Vi frågade också om de kände att de gjort rätt val och om vad de eventuellt hade för planer efter gymnasiet.

Emelie Andersson, Åstorp,
Barn- och fritidsprogrammet

– Jag vill antingen bli polis eller förskollärare, och därför var det självklart för mig att välja Barn och fritid eftersom det är en bred linje. Jag känner verkligen att jag har valt rätt. Kurserna är jätteintressanta och roliga. Eftersom jag bor i Åstorp kunde jag valt Hässleholm eller Helsingborg också, men mina syskon har gått i Klippan och jag har hört av dom och andra att det är en bra skola.

Amanda Långberg, Ljungbyhed,
Teknikprogrammet

– Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska göra efter gymnasiet, och då tyckte jag att Teknikprogrammet kunde vara ett bra program att läsa. Det verkar vara en bred utbildning där man får många valmöjligheter. Jag skulle kunna tänka mig att läsa vidare, men vet inte riktigt till vad. Hittills har programmet varit bra, men det är betydligt mer läxor än när man går i grundskolan.

Martin Björklund, Ljungbyhed,
Elprogrammet

– Jag har alltid varit intresserad av datorer och vill bli webbdesigner så småningom. Det var aldrig någon tvekan om att jag skulle välja elprogrammet i med inriktning mot data- och kommunikationsteknik. Jag känner verkligen att jag har valt rätt program. Jag är så van vid att sitta vid datorn, och vill jobba med datorer i framtiden.

Olivia Ågren, Klippan,
Samhällsprogrammet

– Jag valde först byggprogrammet i Ängelholm, men jag trivdes inte riktigt med det, så jag bytte till samhällsprogrammet istället. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag vill bli, och då tyckte jag det kunde vara bra att läsa ett så brett program som möjligt. Det känns jättebra än så länge.