Rehabilitera med naturen som hjälp!

Den 5-6 oktober invigdes Kvidinge Park & Rehabträdgård. Verksamhetsledaren Pernilla Helgesson var mycket nöjd över att kunna visa upp gården för allmänheten.
– Totalt över båda dagarna kom runt 100 personer, och det var en blandning av folk från byn och kommunerna runt omkring, men även släkt och vänner till oss som arbetar här, säger hon.

Forskningsprojekt

Kvidinge Park & Rehabträdgård är under 1 år med i ett forskningsprojekt som heter Naturunderstödd Rehabilitering, där man tar emot människor som har utmattningsdiagnos och/eller depression och därför varit sjukskrivna under en period. Syftet är att undersöka om naturstödd rehabilitering kan bidra till att de så småningom kan gå tillbaka till arbetslivet igen.
– Om det fungerar kan det här vara ett komplement till traditionell sjukvård, säger Pernilla Helgesson.

Drivande bakom projektet är Region Skåne, Lantbruksuniversitetet i Alnarp, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen samt LRF.
– Tanken är att naturen ska skänka vila och återhämtning till alla som kommer hit. Här får deltagarna skörda grönsaker och örter ifrån trädgårdslandet, gå promenader eller bara vara. Dessutom får de träffa andra personer i samma situation, vilket ju också kan vara viktigt.

12 gårdar

Naturstödd Rehabilitering pågår inte bara på Kvidinge Park & Rehabträdgård utan på ytterligare elva gårdar runtom i Skåne. Pernilla Helgesson, som ju också driver Helgessons Trädtjänst AB tillsammans med maken Jonas, är väldigt nöjd med att delta i projektet.
– Vi började planera för att bygga upp en verksamhet redan för tre år sedan, långt innan anbudet från Region Skåne fanns, och känner oss både stolta och tacksamma över att målmedvetenhet lönar sig.

Mindre oro, mer glädje

Även om invigningen inte var förrän i början av oktober så har verksamheten varit igång sedan den 4 september. De första deltagarna har hunnit vara på plats i några veckor, och enligt Pernilla Helgesson är alla väldigt nöjda.
– Många uttrycker att de trivs jättebra, och att de känner mindre oro och mer glädje än när de kom hit.